Holnap a világ legjobb úszói beköltöznek a Duna Arénába

Pénteken rajtol a Nemzetközi Úszóliga (ISL) második szezonja, amelyet a koronavírus-járvány miatt végig a Duna Arénában rendeznek meg.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.15.
úszás

A finálénak eredetileg Tokió adott volna otthont, a szervezők azonban végül úgy döntöttek, hogy a magyar fővárosban zajlik a teljes sorozat.

Az alapszakasz során tíz fordulót rendeznek, tíz csapat - közel ötven ország, több mint 300 versenyzőjének - részvételével. Közülük a legjobb nyolc kerül majd a két elődöntőbe, amelyet november 14-16-án bonyolítanak le, a finálé pedig november 21-22-én lesz.

A versenyeket a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg, a Magyarországra érkező sportolóknak pedig az amerikai sportligákhoz (NHL, NBA) hasonlóan „buborékban” kell majd élniük.

Az idei kiírásban a címvédő Energy Standard mellett a Cali Condors, a London Roar, a NY Breakers, a Tokyo Frog Kings, a Toronto Titans, az Aqua Centurions, az LA Currents, a DC Tridents, valamint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka csapata, az Iron indul a sorozatban.

A csapatlisták alapján idén is számos úszó képviseli a magyar színeket:

 • Hosszú Katinka mellett
 • Verrasztó Dávid
 • Telegdy Ádám
 • Szabó Szebasztián
 • Jakabos Zsuzsanna
 • Kapás Boglárka
 • Késely Ajna
 • Burián Katalin
 • Verrasztó Evelyn
 • Milák Kristóf a házigazdákat erősítené, azonban a 200 méter pillangó világbajnoka és világcsúcstartója nemrég átesett a koronavírus-fertőzésen. Edzője, Selmeci Attila, az MTI érdeklődésére elmondta, nem sok esélyt lát arra, hogy Milák csatlakozzon a csapathoz, ugyanakkor ha gyorsan halad a felépülése, akkor a végjátéknál talán ott lehet majd. Hozzátette, a legfontosabb verseny idén tanítványa számára a decemberi országos bajnokság.

  Az ISL-sorozatban egy fordulóban egyszerre négy csapat küzd egymással

  A lebonyolítás szerint minden csapatban 12 férfi és 12 női úszó vehet részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy számban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend. Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni, míg a váltók dupla szorzóval járnak, az úgynevezett csillagszóró futamban - amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny - pedig akár triplázni is lehet.

  A sorozatot az M4 Sport közvetíti.

  Top hírek  Hírlevél-feliratkozás