RETRO RÁDIÓ

Trianon egy angol diplomata szemével – vitaest





Az eseményen regisztráció után lehet részt venni, illetve védettségi igazolvány is szükséges.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.13.
Trianon

A Rubicon Intézet a múlt évben kiadta Sir Bryan Cartledge történész, nyugalmazott brit diplomata két magyar tárgyú történeti munkáját. A szerző élete nagyobb részét diplomáciai szolgálatnak szentelte. Az 1960–1970-es években a svédországi, iráni, moszkvai külszolgálatban, majd Foreign Office-ban, illetve James Callaghan és Margaret Thatcher miniszterelnökök külügyi magántitkáraként dolgozott. Thatcher kormányzása idején 1980–1983 között budapesti, majd 1985–1988 között moszkvai brit nagykövetként módjában állt életközelben nyomon követni a keleti blokk utolsó évtizedét.

Fotó: Facebook

A The Will to Survive: History of Hungary (Megmaradni. A magyar történelem egy angol szemével) című kötetet 1996-ban írta. Tíz évvel később, 2006-ban, majd még további két kiadásban jelent meg Angliában.

Három évvel később adta ki a 20. századi magyar történelem kulcskérdésének szentelt munkáját, amelynek címe: Trianon, egy angol szemével. A könyv a 20. századi magyar történelem két ellenpólusát képviselő politikus – Károlyi Mihály és Bethlen István – életútját, Trianonnal kapcsolatos döntésein keresztül ad képet a történeti magyar állam felbomlásának előzményeiről, a békekonferencia döntésének okairól és következményeiről. A Rubicon Intézet Sir Bryan Cartledge ez utóbbi könyv új magyar kiadása kapcsán Trianon egy angol diplomata szemével címmel vitaestet szervez.

A beszélgetés résztvevői:

– Prof. Pók Attila, az ELKH Bölcsészettudományi Központ Történettudományi Intézetének, illetve a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének nyugalmazott tud. tanácsadója.

– Arday Lajos, a Magyar Külügyi Intézet, a Közép-Európa Intézet volt tudományos főmunkatársa, a Corvinus Egyetem, Nemzetközi Tudományok Intézetének volt előadója.

– Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, a Selye János Egyetem docense.

A beszélgetésre a Scruton Belvárosban (1054 Budapest, Zoltán utca 10.) kerül sor, január 13-án 18 órától.

Regisztrálni az alábbi linken lehetséges.

A vitaestről felvétel készül, amely a Rubicon Intézet YouTube-csatornáján, és a social média felületein lesz megtekinthető.





Ezeket olvastad már?
Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Vár a háromnapos Családi Játék Fesztivál!

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Világjáró klub – Kanári-szigetek

Kölyök turbina – újból a gyerekeké a főszerep

Kölyök turbina – újból a gyerekeké a főszerep

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban

WAMP Design Vásár a Néprajzi Múzeumban

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás