Az idei év több szempontból különleges évforduló, hiszen amellett hogy világszinten 90. alkalommal rendezik meg az Állatok Világnapját, hazánkban a Budakeszi Vadaspark 10. alkalommal ad otthont az eseménynek.

Az első Állatok Világnapját 1931-ben, Olaszországban szervezték meg. Az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc – akinek tiszteletére minden évben megrendezik az eseményt – már a 13. században úgy vélekedett, hogy a minket körülvevő élő és élettelen környezetet szeretnünk kell. Azóta az ember és a természet kapcsolata nagymértékben megváltozott, azonban az egyensúly és a fenntartható működés alappilléreknek bizonyultak.

„A Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. fontosnak tartja a vadállatokkal foglalkozó kutatómunkát is.” – mondta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. Felhívta a figyelmet továbbá egyes veszélyeztetett fajokra, mint például a tiszta vérű vadmacskára, amely állománya az utóbbi években drasztikusan lecsökkent, magában hordozva a faj teljes eltűnésének veszélyét. Ennek megelőzésének érdekében idén újraindították a Vadmacska Kutatási és Védelmi Projektet. A látogatóknak továbbá lehetősége nyílik megismerni Szilvesztert, a faj Budakeszi Vadasparkban élő példányát.

Állati jó bemutatók

A szóvivő kifejtette: amellett, hogy az érdeklődők megtudhatják, mit jelent a felelős állattartás, részt vehetnek az Állati Jó Bemutatón – amely visszatérő programként a gyermekek egyik kedvence – továbbá számos interaktív, játékos programmal készülnek, mint például kisállat tréning.

A Klíma Kaland előadásainak, vetélkedőinek és játékainak célja, hogy az állatvilág mellett felhívja a figyelmet a növényvilág védelmére is, illetve hogy a gyermekek és a felnőttek egyaránt megismerhessék a hazai és a világ erdeinek klímaváltozásban betöltött kiemelt szerepét.

Különlegesség, hogy idén a látogatók betekintést nyerhetnek az állatmentők munkájába a Mentőöv Állatvédő Egyesület jóvoltából. Emellett megtudhatják azt is, hogy mit tegyenek, ha elveszett vagy kóbor állatokkal találkoznak.

A rendezvényt az aktuális járványügyi szabályozásoknak megfelelően szervezik, így mindenki számára biztosított és elérhető lesz a kézfertőtlenítő használata. Emellett a programokat a Vadaspark több helyszínén és különböző időpontokban tartják, hogy elkerüljék az esetleges tömeg kialakulását.