A francia romantika – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

Fotó: Facebook

Műsor:
C. Franck: Az elátkozott vadász – szimfonikus költemény
C. Franck: A-dúr szonáta hegedűre és zongorára
C. Franck: d-moll szimfónia

Közreműködik:
Gulyás Márta (zongora),
Csaba Péter (hegedű)
Vezényel:
Csaba Péter

A szimfonikus zene előadóinak története sok olyan karmestert ismer, akik valamilyen hangszernek is elismert szólistái voltak. Arra is van példa, hogy egy és ugyanaz a művész egy estén vezényel és hangszerén is játszik, például úgy ad elő egy zongoraversenyt, hogy a hangszer mellől irányítja a zenekart. Az azonban nagyon ritka, amire Csaba Péter hegedűművész vállalkozik, hiszen a hangverseny egy részében a szólista, zenekar nélkül, kamaramuzsikusként mutatkozik be. Teszi ezt azért, mert nézete szerint így tud igazi képet adni arról a nagy francia zeneszerzőről, akit nyilván nagyon szeret és tisztel.

César Franck (1822–1890) orgonaművész és zeneszerző alapította meg azt a hagyományt, amely oly naggyá és minden más nemzetétől különbözővé tette a francia romantika zenéjét. Csaknem egy időben komponálta élete főművét, egyetlen szimfóniáját és a szintén hatalmas hegedű-zongora szonátát. Zeneszerzői módszerei, alapelvei a két műben egyformán érvényesülnek: áradó, kifejezésteli melódiák, izgalmas harmóniák, melyek folyvást mozognak, kavarognak és a mindezt kordában tartó klasszikus arányérzék, amelyet orgonistaként J. S. Bach műveiből tanult.

Csaba Péter és partnere, Gulyás Márta csaknem egyidősek, zenei együttműködésük és barátságuk hosszú évtizedekre nyúlik vissza.

Időpont: november 26., 19 óra
Helyszín: Zeneakadémia (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.)
Bővebben itt.