RETRO RÁDIÓ

Budapesti Moziestek: Petrovics Eszter – A mi Kodályunk





A Budapest Music Center Moziest sorozatában olyan, többnyire magyar filmeket vetítenek, amelyeknek zenéje és annak alkotója különösen kedves, fontos.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.09.15.
Kodály

Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitálják majd egy beszélgetésre. A házigazda továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOME-n is oktatja.

A sorozat idénynyitó, szeptemberi állomásán Petrovics Eszternek a 2020 júliusában bemutatott alkotását, A mi Kodályunk című dokumentumfilmet vetítik, amely a Hét Domb Filmfesztivál dokumentum kategóriájának második díját, valamint a Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb egész estés dokumentumfilm” díját is elnyerte. Az esten a rendező lesz a vendég.

Fotó: bmc.hu

A mi Kodályunk

magyar dokumentumfilm, 2020, 90 perc

Rendező, forgatókönyvíró: Petrovics Eszter

Operatőr: Sibalin György

Vágó: Kun Balázs

Zenei rendező: Matz Ádám

Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor

Gyártásvezető: Egri Viktor

Szereplők: Ránki Fülöp, Devich Gergely, Zsoldos Dávid, Bretz Gábor, Mező László, Lantos István, Földényi Rita, Edita Bugalova, Józsa Mónika és Dalos Anna

A XX. század korszakalkotó zenetudósa, zeneszerzője és népzenekutatója előtt tiszteleg A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két, kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre is, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est a Royal Szálló hangversenytermében.

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a [email protected] e-mail-címen, 2021. szeptember 15-én 12 óráig lehet.

További részletek itt.





Ezeket olvastad már?
Országos Star Wars rajongói találkozó

Országos Star Wars rajongói találkozó

Élőzenés farsangi táncház a Bartók Táncegyüttessel

Élőzenés farsangi táncház a Bartók Táncegyüttessel

Családi öko-délután a Csobánka téren

Családi öko-délután a Csobánka téren

Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Pendüljünk egy húron! – Zenés-bábos előadás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás