Játék- és dokumentumfilmek egyaránt szerepelnek a kínálatban, a filmművészet hajnalának idejéből éppúgy, mint a közelmúltból. S hogy az élmény még teljesebb legyen, a kiválasztott filmek zeneszerzőjét (vagy azok közeli munkatársait, barátait) is meginvitálják majd egy beszélgetésre. A házigazda továbbra is Kolozsi László lesz, aki nemcsak film- és zenekritikus, de regény- és forgatókönyvíró is, ez utóbbit a MOME-n is oktatja.

A sorozat idénynyitó, szeptemberi állomásán Petrovics Eszternek a 2020 júliusában bemutatott alkotását, A mi Kodályunk című dokumentumfilmet vetítik, amely a Hét Domb Filmfesztivál dokumentum kategóriájának második díját, valamint a Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb egész estés dokumentumfilm” díját is elnyerte. Az esten a rendező lesz a vendég.

Fotó: bmc.hu

A mi Kodályunk
magyar dokumentumfilm, 2020, 90 perc
Rendező, forgatókönyvíró: Petrovics Eszter
Operatőr: Sibalin György
Vágó: Kun Balázs
Zenei rendező: Matz Ádám
Producer: Muhi András, Ferenczy Gábor
Gyártásvezető: Egri Viktor

Szereplők: Ránki Fülöp, Devich Gergely, Zsoldos Dávid, Bretz Gábor, Mező László, Lantos István, Földényi Rita, Edita Bugalova, Józsa Mónika és Dalos Anna

A XX. század korszakalkotó zenetudósa, zeneszerzője és népzenekutatója előtt tiszteleg A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két, kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.

Petrovics Eszter filmjének főszereplője Ránki Fülöp zongoraművész és Devich Gergely csellóművész, akik a 2019-ben újból megrendezett hangverseny során nemcsak gyönyörűen megszólaltatják Kodály darabjait, de a koncertre való felkészülés során ellátogatnak Galántára és Nagyszombatra, ahol Kodály a gyermek-, majd gimnáziumi éveit töltötte, valamint a Zoborvidékre is, ahová első gyűjtőútjaira ment vissza 1905-ben. A Budapestet érintő rész középpontjába Kodály egyetemi évei és a korszak legfontosabb kompozíciói kerültek, valamint az említett 1910-es szerzői est a Royal Szálló hangversenytermében.

A programra a belépés díjtalan, de a korlátozott befogadóképesség (100 fő) miatt regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a papp.krisztina@bmc.hu e-mail-címen, 2021. szeptember 15-én 12 óráig lehet.

További részletek itt.