Egészen a közelmúltig tömegek laktak ezekben a kényszerűségből kialakított lakásokban nehéz körülmények között. A 20. század közepére azonban sok pincelakás fölé ház épült, az egykori kényszerlakhelyek elnéptelenedtek. Mély udvarok még láthatók a kerületben sétálva, de a lakások mára már eltűntek.

Fotó: Facebook

Özvegy Tóth Győzőné egészen a 1960-as évek végéig használta azt a lakás, amely a Budapesti Történeti Múzeum jóvoltából kiállítóhellyé alakult. Napjainkban a fenntartó 22. kerületi önkormányzat és a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ felügyelete alatt működik a kiállítóhely, amely özvegy Tóth Győzőné szobáját és konyháját, az albérlők lakrészét és a helyi kisiparosok szerszámait mutatja be látogatóinknak.

Minden egész órában tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket Appel Péter és Terestyák Tamás.
Előzetes bejelentkezés az info@magdolnaudvar.hu e-mail címen, vagy a 06 1 610 85 32-es telefonszámon lehetséges.

14.00–19.00 óra között Orisek Judit kézműves-foglalkozása – A kézműves-foglalkozások témái az évkör jeles eseményeit követik. Elsősorban a szőlőműveléshez, borkultúrához kötődnek, és a jelentősebb mezőgazdasági munkálatok jellegzetes alapanyagait (venyige, vessző, csuhé, csuta…) felhasználva.
14.00–19.00 óra között Töreky Bori népi furulya-, koboz- és citerajátéka.

Jegyár: 1000 forint, kerületi lakosoknak, diákoknak és nyugdíjasoknak díjtalan.
Időpont: július 2.