– Három fő élethelyzet van mindenki életében, amit valamilyen módon megélünk: születés, párkapcsolat és halál. Ezekről vezetjük társadalmi szinten az anyakönyveket is. Ezen az élő, online adáson hétről hétre előveszek egy-egy témát, és körbejárjuk a családállítás szempontjából is – hiszen ez a módszer egy szélesebb perspektívából szemléli az emberi kapcsolatokat, eseményeket, a test-lélek-szellem kapcsolatát – olvasható az emelkedo.hu ajánlójában.

Fotó: Facebook

Bert Hellinger által kidolgozott módszer és szemléletmód a családállítás, mely három alapvető törvényszerűséget ismer fel:
1. Mindenkinek van egy jól meghatározott helye a családjában, ahol a legtöbb esélye van a boldogulásra. Ez a hely senkitől nem vehető el. Ha valaki helyét megtagadjuk, akkor azt a családrendszer valamilyen módon ellentételezi.
2. Az élet a gyerekhez a (biológiai) szülein keresztül áramlik, ami egyirányú áramlás. A szülő ad és a gyerek elfogad, a szülő a nagy, a gyerek a kicsi. A párkapcsolatban az áramlás egyenrangú felek között jön létre, s egy építkező, stabil, harmonikus párkapcsolatban az adott és a kapott „tételek” egyensúlyban vannak.
3. Időbeli sorrendje van a családtagok megszületésének és párkapcsolatok létrejöttének. Számít a testvérsorrend. Minden élet ami elindult, testvérnek számít, mindegy hogy édes- vagy féltestvér, és mindegy hogy milyen sorsra jutott a gyermek vagy a magzat. Számít, hogy az első házasságból született gyerekek előbb voltak, mint a második házasság, stb stb.

Részletesebben majd belemegyünk ezekbe is az adásokban, illetve remek tájékoztató anyagok vannak a weboldalon.

A családállító csoportokban, egyéni munkákban és képzéseken megélt tapasztalataim alapján megosztom veletek azt, hogy ezek a mélyebb mozgatórugók hogyan vannak hatással az életünkre, és hogy mit tehetünk azért, hogy nehéz élethelyzeteinkből erő és egészség fakadhasson. Ha van kérdésed vagy hozzászólásod, írj nyugodtan ide.