Hosszú Katinka a 400 vegyesen elért ötödik hely után 200 vegyesen a hetedik pozícióban zárt a tokiói olimpián. Bár természetesen három olimpiai arany után ilyesmi előfordulhat, a rajongók egyből találgatni kezdtek: vajon mi okozhatta ezt a visszaesést, és mitől ilyen bosszús és elégedetlen az Iron Lady? Kerülte az újságírókat, bezárkózott, az pedig csak olaj volt a tűzre, hogy lemondta a 200 m pillangón a szereplést.

Szerdai hajnali döntője után maga is elismerte, valami nem stimmel.

Nagyon frusztrál, hogy így sikerült. Valószínűleg több idő kellett volna, hogy kitaláljak egy teljesen új felkészülést. Ennek ellenére ma nem tudtam volna jobbat, próbálkoztam mindennel, hogy gyorsabb legyek – fogalmazott az M4 Sportnak Katinka, aki háton még rajthoz áll.

A magyarázat ellenére sokan Shane Tusupot emlegették, aki pókerarccal nézte végig volt feleségének szereplését, semmilyen érzelmet nem lehetett leolvasni róla. A számok persze nem hazudnak. A bajnoknő a 200 méter előfutamban négy másodperccel úszott rosszabbat 2015-ös világcsúcsánál, vasárnap pedig 9 másodperccel volt rosszabb 400 vegyesen, mint Rióban az „aranyfutamon”, amikor még Tusup volt az edzője. Nélküle mintha nem menne annyira a szekér.

A Bors kereste az amerikai edzőt is, azonban nem kívánta értékelni exe szereplését.

Katinka édesapja szerint viszont egész más áll a háttérben. Hosszú István szerint nincs dráma és aggodalomra semmi ok, egyszerűen arról van szó, hogy a Covid alaposan betett Katinkának.

Ez van, de nincs semmi baj Katinka teljesítményével, ez nem egy tragédia. A szurkolóktól is annyit kérek: ne bántsák a lányomat! – nyilatkozta a Borsnak a korábbi válogatott kosárlabdázó. – A koronavírus miatt kialakult helyzet és kényszerszünet nagyon rosszat tett neki, nagyon megnehezítette a felkészülését és a formaidőzítését. Ez sajnos vitathatatlan. A másik, hogy azért Katka már harminckét éves, a mezőnyben szinte mindenki fiatalabb nála. Nyilván a versenysportban nem ideális, ha valaki harminckét éves, lehet, hosszú volt már neki ez a táv – elmélkedett a Borsnak Hosszú István.

Katinka üzent a drukkereknek

Az úszónő a közösségi oldalán szólt követőihez:

Én csak annyit írnék, hogy köszönöm mindenkinek a támogatást és ez most hozzátartozik a pályafutásomhoz, és ugyanolyan méltósággal viselem, mint az elért csillogóbb sikereimet. Köszönet mindenkinek! Köszönöm Magyarország és mindenkinek, aki ott van és volt mellettem! Hajrá Magyarok!

Orbán Viktor hozzászólt Katinka bejegyzéséhez

Hosszú Katinka közösségi oldalán üzent a szurkolóknak, a hozzászólások között ott van Orbán Viktor kommentje is: „Egyszer bajnok, mindig bajnok. Akinek a tiszteletére egy olimpián egyszer is fölvonták a nemzeti lobogót, mindig a mi hősünk marad” – írta a miniszterelnök.

Csalódott a kapitány

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya elismerte, hogy tévedett. Sós Csaba ugyanis úgy nyilatkozott az olimpiai előtt, hogy nem lesz meglepetés, ha Hosszú Katinka két érmet is begyűjt az ötkarikás játékokon, amelyekből az egyik arany lesz, mégpedig a négyszáz vegyesen.

– A márciusi magyar bajnokságon, később pedig a májusi Európa-bajnokságon úgy úszott Katinka, ahogyan azt megszoktuk tőle. Időeredményeiből arra lehetett következtetni, hogy minden rendben van vele, formája jó, már csak élesíteni kell az olimpiára.

Sós Csaba szerint az élesítésbe csúszhatott valamilyen hiba.

Nincs mit tagadni, valamit nagyon elszámolt Katinka, fogalmazhatok úgy is, hogy baromira „mellément” valami az utóbbi két hónapban – állította a verseny után a kapitány. – Könnyű lenne a pandémiára fognom mindent, de inkább azt kell mondanom, csalódás a szereplése, de ilyen a sport. Különösen az úszás.