A 2015-ben világbajnoki bronzérmes, sérült térddel versenyző Márton Anna a mindössze 18 éves, nemzetközi szinten szinte ismeretlen üzbég Zajnab Gyajibekovával csapott össze a negyeddöntőben és 15-11-re nyert, viszonylag simán.

A sok fájdalomcsillapítótól most egész tűrhető a térdem, de még mindig instabil. Emiatt kaptam is pár tust, mert nem tudtam rögtön kontrázni és bevágni a riposztot. De még ezek ellenére is sikerült megnyernem ezt az asszót. Mivel a fizikumom, ami nekem az erősségem, nem százszázalékos, muszáj most a taktikában és a technikában bíznom, és abból adnom a tusokat” – nyilatkozott az MTI-nek Márton Anna.

Egy zseniális pillanatot örökített meg a fotós, Anna „hátba szúrja ellenfelét”

Márton Anna (b) és az üzbég Zajnab Gyajibekova asszója a negyeddöntőben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Megpróbáltam nyugodt maradni, mert ez egy óriási lehetőség volt a számomra, főleg, hogy egy ilyen fiatal, rutintalan versenyzőt kaptam. Nagyon nem szerettem volna, hogy elvigyen az izgalom és a hév. Arra törekedtem, hogy higgadt maradjak, és egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ezt az asszót nem fogom megnyerni” – mondta az MTI-nek a BVSC-Zugló 26 éves vívója, aki második olimpiáján szerepel. Öt éve, Rióban tizedik lett.

Csapatmunka volt

Elmondták, hogy mire számítsak, és tényleg az is történt. Az elmesélésükre alapoztam a taktikámat és az előkészítéseimet, és működött. Ez csapatmunka volt” – tette hozzá.