A szuperséf sárga kisbusza mellett, amiben gourmet burgereket lehet kapni, a zuglói Egressy udvarban egy klasszikus palacsintázó lakókocsi áll, ahol csodás csöröge fánkot is kínálnak, szemben pizzaburger, mellette a magyaros ízek tárháza. Aki pedig gyümölcsöt szeretne, az zöldségest is talál itt. Akár fesztivál hangulat is lehetne, hiszen Gál Attila emblematikus alakja a hazai fesztiválszezonnak – de 2020-ban, a Covid évében évben ez is kimaradt.

Gál Attila, a Piknik UtczaBár Michelin-jelölt séfje, jellegzetes sárga kisbuszával, a Piknik UtczaBárral mostanában a zuglói Egressy udvarban várja a vendégeit (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Kesergés helyett új utakat keres

– Igyekszem alkalmazkodni a covid helyzethez, és kesergés helyett új utakat találni. A fesztiválszezon elmaradása nagy érvágás az egész szakmának, hiszen ez a műfaj folyamatosan úton van, de most itt, az Egressy udvarban néhány kollégámmal letáboroztunk. Elvitelre készítünk ételeket, ahogy azt a hatályos rendeletek előírják – mondta a Metropolnak Gál Attila, akit visszatérő vendégei gyakran felhívnak telefonon is, hogy ellássa őket egy-két jó tanáccsal. – Szívesen elárulom, hogyan kell otthon megsütni úgy a húst, hogy „street kichen ízű” legyen. – magyarázta a Király utcai Márgál és a Káli Art Inn legendás egykori konyhafőnöke, aki guruló gourmetként is színvonalas fogásokat készít vendégeinek.

Tavassszal házhoz ment, most elvitelre főz

A tavaszi karantén alatt a családoknak segített, hiszen a home office és az online oktatás mellett rengeteg háziasszonynak nem volt ideje főzni minden nap a családnak. A Piknik UtczaBár séfje ekkor házhoz szállított menüt kínált, food truck hangulatban. – Kevés zsírral dolgozom, fontos, hogy egészséges ételeket adjak. Sokan kíváncsiak az újdonságokra. A fesztiválozó fiatalok számára teljesen természetes a street food, de lassan a családok is felfedezik maguknak.

Az Egressy udvar gourmand legénysége (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

Visszajárnak a vendégek

Amikor a street kichen „élesben zajlik”, akkor nem lehet elbújni a konyhában, a vendégektől azonnal jön a visszajelzés. Gál Attila „békeidőben” nem csupán séf, hanem showman is. Beszélget a vendégeivel az ételekről, a borokról, a főzési technikákról, miközben villámgyorsan jár a keze és készíti a megrendeléseket, a vevők szeme láttára. Megismeri őket, és rengetegen visszatérnek hozzá.

A Jérce Burger mindent visz!

A Piknik UtczaBár beltere csupán 5-ször 2 méteres, a konyha pedig 8 négyzetméter. – Ennyi bőven elég! – állítja a séf, aki 2 perc alatt készít el egy gourmet fogást. Az ő személyes kedvence mindig az, amin éppen dolgozik. – Olyasmit nem adok ki a kezemből, amit nem szeretek! Most a Jérce Burger a sláger. Remélem, nemsokára kifelé megyünk ebből az áldatlan állapotból, és visszaáll a világ körforgása. A „foodtruckezésben” ugyanis az a jó, hogy teljes szabadságot ad, hiszen nem függtünk senki mástól, csak az időjárástól.

Túléli-e a streed food a kornavírus-járványt?

Magyarországon még gyermekcipőben jár a street food, pedig a hazai gourmet bisztró vonal egyre jobban a minőség irányába mozdult el a világjárvány előtt. Nagy kérdés, hogy hogyan tud majd újra magához térni ez a műfaj? A frissesség itt az ételeknél elsődleges szempont, és bár a mostani rendelet megengedi, hogy elvitelre készítsenek fogásokat, az nem ugyanaz a minőség. Az ősz végi és a téli rendezvények komoly bevételt jelentettek a szakmának, értelemszerűen most ezek is lemaradnak. Gazdaságilag is nehéz tervezni, hiszen kiszámíthatatlan, hogy mennyi alapanyagot kell rendelni, mennyi adag fogy el egy nap. Sokan teljesen átálltak a kiszállításra, próbálják kibekkelni az átmeneti időszakot.