A mosógépekkel kapcsolatban az él a köztudatban, hogy a mai készülékek várható élettartama lényegesen rövidebb, mint a korábbi változatoké. Utánajártunk, valós állításról van szó, vagy csupán városi legendáról beszélhetünk?

A megkérdezett szakeladó racionális magyarázattal szolgált…

Megtudtuk, hogy a gyártástechnológia változása elsősorban a felgyorsult innovációval magyarázható; ma már egy 8–10 éves készülék kifejezetten elavultnak számít, amely kevésbé energiahatékony, nem tartalmaz kényelmi funkciókat, és talán az alapvető mosási programokon kívül nem is képes másra. Az új készülékek azonban – népszerű kifejezéssel élve – „mindent is” tudtak. A felhasználók emiatt nem ritkán tökéletes állapotban lévő gépektől is megválnak, hogy újat vásárolhassanak. A gyártók arra kényszerültek, hogy alkalmazkodjanak ehhez a vásárlói viselkedéshez; kénytelenek voltak rövidebb élettartamra optimalizálni a gyártástechnológiájukat, hogy jobb ár–érték arányt érhessenek el.

mosógép

Így találjuk meg az ideális mosógépet (Fotó: Pixabay)

Ha új mosógép vásárlását tervezzük, számos tulajdonságot és jellemzőt érdemes szem előtt tartanunk.

Mindenekelőtt a készülék típusáról kell döntést hoznunk

A hazai kereskedelmi forgalomban három főbb típussal találkozunk:

  • hagyományos elöltöltős,
  • felültöltős,
  • és keskeny elöltöltős változatokkal.

Mindegyik rendelkezik előnyös tulajdonságokkal, érdemes tehát a saját szempontjaink szerint dönteni. A hagyományos elöltöltős készülékek mai napig tartó népszerűsége nem véletlen, hiszen kiváló energiahatékonysággal, rendszerint nagy dobkapacitással és jó felszereltséggel rendelkeznek. Viszont csak abban az esetben kínálnak tökéletes választást, ha kellő szabad helyet tudunk biztosítani számukra, hiszen a nagy alapterület mellett az előrefelé nyíló ajtóval is számolni kell. A helytakarékosságot legfőképpen a felültöltős mosógépek szolgálják.

A felfelé nyíló ajtónak köszönhetően minimális helyet foglalnak, ám a szerkezeti kialakításuk miatt több energiát, illetve több mosószert kénytelenek használni. Alternatív választást jelentenek a keskeny elöltöltős gépek, amelyek valójában a hagyományos gépek helytakarékos változatai.

Érdemes megfontolni azt is, mekkora dobkapacitásra van szükségünk

Noha léteznek alapvető ajánlások, ezeket gyakran felülírják a szokásaink, illetve a ruháink koszolódásának sebessége. Egyedül élők számára 4 kg, párok számára 5–6 kg, gyermekes családok számára 7 kg vagy afölötti dobkapacitás ajánlott.

Természetesen nem mehetünk el az energiatakarékosság kérdése mellett sem

Már említettük, hogy egyes típusok takarékosabban bánnak a villamos energiával, mások kevésbé. Ez elsősorban a melegített víz mennyiségétől függ, azonban hiba lenne azt gondolni, hogy az azonos típushoz tartozó gépek energiahatékonysága azonos. Szerencsére a gyártók által feltüntetett energiaosztály segítséget jelent a mérlegelésben, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy az idei évben számos háztartási gépre vonatkozó energiaosztály-besorolást megváltoztattak, eltűntek az „A plusz” jelölések, a teljes skála megváltozott, így a régi és az új jelölések gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná váltak. Ha kérdésünk merül fel a témával kapcsolatban, kérjünk véleményt a szakeladóktól!

Érdemes további szempontokra is figyelni

A centrifuga sebessége meghatározza, mennyi vizet tudunk eltávolítani a ruhák szövetszálai közül. Minél nagyobb a sebesség, annál gyorsabb a száradás, szárítógép esetén annál kevesebb villamosenergiára lesz szükség. De ne feledkezzünk meg a zajszint kérdéséről sem, különösen abban az esetben, ha a gépet nyitott térben vagyunk kénytelenek elhelyezni. Amennyiben kisbaba vagy veszélyeztetett személy él a háztartásban, mindenképpen ajánlott olyan mosógépet választani, ami antibakteriális programmal is rendelkezik. (X)