New. Art. Stúdió. A legendás underground ruhaműhely története

A tárlat kísérlet arra, hogy a fennmaradt interjúk, archív fotók segítségével rekonstruálják a műhely szerepét a 80-as évek budapesti undergroundjában.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.17.
Módosítva: 2024.06.17.
New Art Stúdió program underground

A New Art Stúdió – egy bolt, egy ruhaműterem, Koppány Gizella, Kováts Nóra és Király Tamás együttműködésében 1980–1988 között működött a Petőfi Sándor utca 11. udvarában. A visszaemlékezések szerint „nagyon kicsi és zsúfolt” helyiség nem pusztán üzlet volt, hanem a budapesti underground egyik központja. Az alapítók kísérletező, avantgárd jellegű öltözékeit, kiegészítőit az alternatív művészeti és zenei szcéna szereplői viselték. A tervezőknek egyfajta „laboratórium” volt, ahol nemcsak anyagokkal, formákkal kísérleteztek, hanem „élő kirakatot”, divatsétákat, divatperformance-okat is szerveztek.

New. Art. Stúdió. A legendás underground ruhaműhely története
 

A New Art Stúdióra mindenki emlékszik, csakhogy mindenki másképp. Egyesek szerint New Wave Butik vagy New Age Stúdió volt a neve. „Mindenkinek volt onnan ruhája”, de senki sem tudja mi lett vele.

A kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designelmélet mesterszakán indított képzés, a designkurátori specializáció részeként, A kiállításrendezés elmélete és gyakorlata című kurzus keretében valósult meg Földi Eszter vezetésével.
Koncepció és projektvezető: Földi Eszter
Arculat és grafika: Máté Dorottya, Váczy Zsófia
Kurátorok: Balázs Dávid, Fedics Laura, Lukács Lilla, Mihalkov György, Ottó Flóra, Patek Andrea, Sógor Abigél, Szentiványi-Székely Enikő, Tamás Cintia, Tomka Róza, Tóth-Meisels Bence, Ujfaluczki Aida, Vázsonyi Dóra, Vékony Anna
Installáció: Bató Dorottya, Bánáti Donatella, Kállai Csenge, László Fanni, Oltvai Ádám, Pasker Nóra

A megnyitón, köszöntőt mond Földi Eszter művészettörténész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Elméleti intézetének oktatója, a kiállítást megnyitja Mészáros Zsolt művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum muzeológusa.
A megnyitót vizuális installációval színesíti a let f(x) csapata.
A kiállítás megtekinthető: június 17-től–július 6-ig, a kiállítótér nyitvatartási idejében.

Helyszín: K11 Labor (1075 Budapest, Király u. 11.)

 

Top hírek

avantgárd

Intergeese-koncert

A trió törekszik sajátos, sokszor hangszeridegen hangzást kialakítani, műfajokat keverni, határokat feszegetni.









Hírlevél-feliratkozás