Birtokba vett múlt? Közterek, emlékművek és emlékezet a XXI. században

Közös dolgaink címmel indít beszélgetéssorozatot az Indítsuk be Magyarországot Alapítvány.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.10.
beszélgetéssorozat

Az első esemény a Birtokba vett múlt? Közterek, emlékművek és emlékezet a XXI. században címet viseli.

Fotó: Facebook

A múlt ismeretének, értelmezésének, tanulságainak főszerepe van a jelenkor közéleti folyamatainak, eseményeinek értelmezésében, abban, ahogy saját magunkra mint egy nemzet tagjaira tekintünk. Magyarországon az emlékezettel, és azon belül különösen a második világháború eseményeivel kapcsolatban nem szűnő narratívaképzési harc zajlik a közéletben, amelyet gyakran pártpolitikai, vagy épp diplomáciai szempontok is befolyásolnak.

Ez a köztéri emlékműveinket is érinti, amelyek közül a Szabadsági téri szovjet felszabadítási emlékmű és ugyanitt a német megszállási emlékmű szimbolikus jelentőségűvé váltak e vitákban. Pedig a sokat emlegetett nemzeti megbékéléshez elengedhetetlen lenne, hogy köztereinken olyan szobrok, emlékművek álljanak, olyan emlékhelyek jöjjenek létre, amelyeket széles körű konszenzus övez, amelyek történelmileg hitelesek, nem relativizálnak bűnöket, és összetett eseményeknek képesek árnyaltan emléket állítani.

Mi a szerepe az emlékezeti feldolgozás folyamatában a politikusoknak, a történészeknek és a média szereplőinek? Melyek a fő töréspontok, álláspontkülönbségek az emlékművek körüli vitákban? Jó megközelítés-e összekötni a német megszállási és a szovjet felszabadítási emlékműről szóló vitát? Hogyan juthat nyugvópontra az emlékművekkel kapcsolatos vita? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe Kerpel-Fronius Gáborral, a Momentum Mozgalom elnökségi tagjával, Mélyi József művészettörténésszel, Rainer M. János történésszel és Skrabski Fruzsina újságíróval, dokumentumfilmessel.

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Időpont: november 10., 18–21 óra között.

A rendezvények állandó helyszíne a Mozsár Kávézó (Mozsár kávézó és étterem, Bp. VI. ker. Nagymező utca 21.)

A bejáratot a Mozsár utca irányából lehet megközelíteni.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás