Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!





December 3-án van idén advent első vasárnapja.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.12.03.
Módosítva: 2023.12.03.
adventi vásár hasznos tippek busz

A következő hetekben a sült gesztenyétől és forralt bortól illatozó adventi vásároké lesz a főszerep. Szabó Rolandot, a Rolitúra alapítóját kérdezte a Fanny magazin, mire figyeljünk, ha autóbusszal utaznánk a környező országokba.

December 3-án van advent első vasárnapja 2023-ban / Fotó: Pexels

1. Két legyet egy csapásra!

Az idei évben Krakkó, Zakopane, Zágráb és Prága adventi vásárai rendkívül népszerűek az utazók körében. Fontos tudni, hogy a szervezett utazások között jelentős különbségek lehetnek. Érdemes olyant választani, ahol más programokkal is összekötik az utazást, így minél gazdagabb élményekben lehet részünk.

2. Akciók nyomában

Ha tudunk előre tervezni, érdemes időben foglalni, mivel gyakran kedvezményeket kínálnak az előfoglalóknak. Nézzünk körül az online kuponos oldalakon, hiszen itt is találhatunk jó ajánlatokat. Ha viszont spontán típusok vagyunk, indulás előtt néhány nappal érdeklődjünk a last minute utakról.

3. Megdobja az árat

Olvassuk el, mi van az árban, például tartalmazza-e a programok költségét. Ha egy kétnapos adventi kirándulásra jelentkezünk, nézzük meg, hogy a szállás díja, az idegenforgalmi adó és az étkezés benne van-e az árban. Előfordulhat, hogy az egyágyas szobáért vagy a pótágyért külön felárat számolnak fel.

4. Valami közbejött

Az utazást általában ingyenesen lemondhatjuk az indulás előtt egy hónappal, ezt követően elveszítjük a befizetett pénz egy részét. Ha az irodának sikerül értékesíteni a lemondott helyünket, előfordulhat, hogy a befizetett összeget visszautalják részünkre, vagy utazási utalvány formájában felhasználhatjuk egy másik alkalommal.

November végén nyílik meg a Deák téri karácsonyi vásár
November végén nyílt meg a budapesti karácsonyi vásár / Fotó: Facebook.

5. Fedezzük fel a várost!

Ha szeretnénk az adventi vásár során felfedezni a környéket, olyan utazást válasszunk, ahol a csoportkísérő mellé helyi idegenvezető is csatlakozik. Ha az úton csak csoportkísérő van jelen, akkor ő nem tart a helyszínen idegenvezetést, csupán az utasokat segíti információkkal, ellenőrzi a létszámot, valamint a buszon segédkezik.

6. Az ördög nem alszik

Sokan úgy gondolják, hogy nincs szükség utasbiztosításra, hiszen az európai egészségbiztosítási kártya fedezi az orvosi ellátás költségeit. Pedig azokban az országokban, ahol az orvosi ellátás a magánszférába tartozik, szükség lehet külön biztosításra. Ha korcsolyázás is tervben van, javasolt kiegészítő extrém sportbiztosítást kötni.

7. Pattanjuk fel útközben!

Akkor sem kell lemondanunk az útról, ha vidékről érkeznénk. Az utazási irodák minden alkalommal feltüntetik a fel- és leszállási helyszíneket. Ha egy vidéki településről csatlakoznánk, ami amúgy is útba esik, jelezzük ezt a foglalásnál.

8. Lejárt a személyi

Már a jelentkezéskor ellenőrizzük az útlevelünk vagy személyi igazolványunk érvényességi határidejét. Annak ellenére, hogy a legtöbb EU-tagországban szabad a határátkelés, bármikor előfordulhat ellenőrzés, és kellemetlenséget okozhat, ha valakit le kell szállítani a lejárt igazolvány miatt.

9. Jobb lesz a kilátás

Gyakran a befizetés sorrendjében történik az ültetés, de előfordulhat, hogy az utazás előtt állítják össze, vagy egyáltalán nincs előre elkészített ülésrend. Ha számunkra ez fontos szempont, a foglalás során jelezzük az utazási irodának. Van, ahol a helyfoglalásért felárat számítanak fel, míg az utolsó sorokba kedvezményes áron lehet foglalni.





 





Ezeket olvastad már?
„Nem vagyok én...” – be tudod fejezni a retró slágereket?

„Nem vagyok én...” – be tudod fejezni a retró slágereket?

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás