Azt már tudjuk, hogy a kormány 600 milliárd forintot utal vissza a családoknak jövő év elején, így ez minden idők legnagyobb családoknak nyújtott adókedvezménye. A részleteket most Varga Mihály pénzügyminiszter jelentette be, a Metropol ezeket gyűjtötte össze.

Fotó: Bach Máté/Magyar Nemzet

Mi is ez a családi szja-visszatérítés?

Ha teljesülnek bizonyos gazdasági célok, akkor a gyereket nevelő családok 2022. február 15-ig számíthatnak egy nagyobb összegű szja-visszatérítésre.

Mitől függ az extra pénz kifizetése?

A családi adóvisszatérítés feltétele, hogy a magyar gazdaság növekedése az idén elérje az 5,5 százalékot. A pénzügyminiszter szerint teljesülni fog. „Ha folytatjuk az újraindítást segítő intézkedéseket, akár a 7 százalékot is elérheti, sőt meghaladhatja a magyar gazdaság növekedése” – fogalmazott a miniszter

Ki fog pénzt visszakapni?

A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót. Az adóvisszatérítést nem csak az alkalmazottak, a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. Jogosultak tehát a visszatérítésre az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is. A gyermeket nevelő katás vállalkozók így a 2021-es tételes adójuk egynegyedét, míg az ekhós adózók a befizetett 15%-kos adójuk kétharmadát kaphatják vissza.

Mennyi pénzt kapnak vissza a családok?

A visszatérítés felső határa a 2021-es átlagbér lesz, ez azt jelenti, hogy akár 700.000 forint feletti visszatérítés is járhat a családoknak. Mivel a 2021-es átlagbért az egész évre vetítve még nem ismerjük, de a január és június közötti bruttó átlagbér összege rendelkezésre áll, ezt, vagyis 428.200 forintot vették alapul. Ebből a 15%-kos szja havonta 64.230 Ft egy hónapban, vagyis egész évre vetítve akár 770.000 forint körüli összeg visszautalását is jelenthet, ha mindkét szülő jogosult a kedvezményre.

Hogyan jutnak hozzá a családok a pénzhez?

A családi szja-visszatérítést nem kell külön igényelni, automatikusan jár minden jogosultnak és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja visszautalni az összeget.

Mi a helyzet akkor, ha valaki már igénybe vette a családi adókedvezményt?

Jelenleg többféle adókönnyítés is igénybe vehető Magyarországon. Többek között a gyermekek után igénybe vehető, havi 10.000-62.230 forint összegű családi adókedvezmény, a havi 5000 forint összegű első házasok kedvezménye, vagy épp a személyi adókedvezmény, ami a minimálbér egyharmadának megfelelő összegével azonos. Fontos tudni, hogy azok, akik már igényeltek családi adókedvezményt, csak a maradék személyi jövedelemadó összegéig jogosultak majd a családi adó-visszatérítésre.

Új elemmel bővül az otthonteremtési program is, indul a zöld-csok kölcsön

Az októberben induló kölcsön segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében, maximum 2,5 százalékos kamat mellett, és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.