Szenzációs ötlettel nyerte meg a Planet Z Ötletpályázatát a fiatal lány - Videó!





Egy Rovar dóm elnevezésű ötlet nyerte a Zöld Követ Egyesület Planet Z Ötletpályázatát, több mint kétmillió forintot osztottak szét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.16.
brilliáns

A Zöld Követ Egyesület 2.300.000 Ft összdíjazású országos ösztöndíj-pályázatára 117 pályázat érkezett, ebből 12 jutott a döntőbe. Hétfőn pedig közülük választották ki a nyerteseket. Az esemény dátumának környezetvédelmi apropója a 2007. óta minden év május 15-én tartott Day of Action on Climate Change - Nemzetközi klímaváltozási akciónap. A Zöld Követ Egyesület 2021. decemberében hirdette meg Planet Z Ötletpályázat elnevezésű környezetvédelmi versenyét, melynek a környezetünkhöz való pozitív hozzáállás terjesztése és a fiatalok felkarolása volt a célja.

– mondta el a Ripostnak az első helyezett, Butter Kitti.

Azután, hogy láttam a többi 11 pályázatot is és lehetőségem volt megnézni mindenkinek a prezentációját, nem számítottam a győzelemre, mert mindegyik nagyon színvonalas volt és bármelyikünk győzelmének ugyanúgy örültem volna „– tette hozzá meghatódva a nyertes.

Kitti már azt is tudja, hogy mire költi az egymilliós ösztöndíjat.

A következő lépés az lesz, hogy pontosan meg kell tervezni az installációt az utolsó csavarig, ezután ellenőriztetem még egy szakemberrel, majd kezdődhet a prototípus gyártása. Utána a prototípust szeretném kihelyezni egy közterületre valamelyik önkormányzat segítségével– ecsetelte terveit a fiatal környezetvédő.

- mondta el a Ripostnak Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

Nagyon örülünk annak, hogy a fiatalok ennyire aktívak. Ők azok, akik igazán meg tudják majd határozni, hogy Magyarország zöld területen milyen irányba menjen. Nagy szerepünk van abban, hogy ezt a tudást és kreativitást, ami bennük megvan, tovább vigyék és minél több társukat, barátjukat bevonzzák ebbe a témába” -mondta. Mint megtudtuk, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek, egy kis vita is kialakult, mert rendkívül színvonalas pályázatok érkeztek be.

Egy első helyezettet hirdettek egymillió forinttal, két második helyezettet 500 – 500 ezer forinttal és három harmadik helyezettet 100 – 100 ezer forinttal.

– mondta el Király Nóra, a Zöld Követ Egyesület elnöke.

A Zöld Követ Egyesület partnere a fiatalok felkarolásában a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, akik szintén elkötelezettek a Z generáció felé történő nyitásban, teljes mértékben azonosultak a pályázat célkitűzéseivel, és fontosnak tartottak különdíjat, egy egymillió forintos szakmai csomagot felajánlani a Zöld Követ által biztosított díjakon felül. Egy közönségszavazási lehetőséget teremtettek meg saját social media felületeiken az egyesület munkatársai, a vállalkozó kedvű pályázók pedig videós bemutatkozással gyűjthették be a like-okat. A szavazók között a Zöld Követ Egyesület ajándékot sorsolt ki, egy elektromos rollert.

A PlanetZ ötletpályázatának közönségdíját végül közel 1000 szavazattal Fehérvári Dávid nyerte CsikkZero pályázatával, a díjat szintén a 2022. május 16-i döntőn adták át.

Egyes felmérések szerint a világon 1,3 milliárd dohányos van, akik évente nagyjából 4,5 milliárd cigarettacsikket dobnak el. Egyetlen cigicsikk 4000 különféle kémiai vegyületet tartalmaz, ami 500-1000 liter vizet képes beszennyezni. A CsikkZero erre a problémára próbál megoldást találni egy új eszköz segítségével. A projekt célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek a már meglévő technológiák által, mely képes a fűből, kavicsok közül és a bokrok aljából is kiszívni a cigarettacsikkeket és az apró hulladékokat, akár akkor is, ha azok már a talajba ragadtak.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás