Megdöbbentő írásra lett figyelmes a Propeller, ami a Nevelőapa blogon lelt rá egy cikkre, amiben Hadházy Ákos nevelőapaként megtörtént gyermekbántalmazási ügyét igyekszik dokumentumokkal alátámasztva felgöngyölni. A cikk azért is érdekes, mert Hadházy erről tudomásunk szerint sohasem beszélt – írja a portál.

Az ügy lényege a cikk szerint, hogy „2005-ben Hadházy Ákos nevelt gyermekét a családi nyaraláson megütötte, majd össze kellett varrni a gyerek fején a sebet – állítja Hadházy nevelt gyermekének édesapja.” Bizonyítékul egy orvosi látlelet szolgál, amelyben többek között az áll, hogy „Az apa elmondása szerint fiát néhány nappal jelen vizsgálatát megelőzően, nevelőapja bántalmazta.”

Fotó: Propeller.hu

A szeptemberi eset nem a semmiből jött, már 2005 júniusában az édesapa jelzett a gyámhatóságnak, hogy a gyermekük anyja nem a válási megállapodásnak megfelelően neveli gyermeküket, a láthatás jogát korlátozza. Az anya a dokumentum szerint meg is fenyegette az apát, hogy nem fogja látni a gyermeket.” A cikk állítása szerint „Szekszárdon az ügyre szinte mindenki emlékszik.”

Fotó: Propeller.hu

Az apa szeptemberben újabb levelet írt a gyámhatóságnak, amiben már kitér a bántalmazásra is, és újabb vizsgálatot követelt – ismerteti a Propeller. Többek között azt írja, hogy: „Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy X (szerk. megj.: értsd: név törölve a jegyzőkönyvből) elmondása szerint volt nejem férje a különböző testi fenyítési formákat akkor alkalmazza, ha az édesanya nincs otthon vagy nincs a közelben”, majd „Októberben az apát meghallgatta a gyámhatóság, ekkor is elmondta, hogy fiát nem először bántották, és részletesen leírja az esetet, amikor sapkában kapta meg nyár végén a gyereket, hogy ne vegye észre a sebet a fején.

Fotó: Propeller.hu

A cikk szerint született egy gyámhatósági jelentés is, ami bár állapított meg a gyermeknél problémákat, például bepisil az óvodában, de összességében nem látta bizonyítottnak az állításokat. Továbbá megállapítja, hogy „Hadházy nem vesz részt a gyerek nevelésében, tehát nem tartja magát nevelőapának. És azt is tartalmazza a jelentés, hogy az édesanya nem hajlandó az édesapával együtt egy asztalnál megbeszélni a gyermek helyzetét.”

A leírás szerint, bár végül nem született elmarasztaló határozat, a gyámügy „ennek ellenére »hivatalból« a Városi Ügyészségre terjesztette fel Hadházy Ákos gyerekbántalmazási ügyét.”

Mégis azok után, hogy a kiskorú a cikk szerint a nevelőapjára, Hadházyra vallott: „A jegyzőkönyv után nagy meglepetésre mégis elutasította a további vizsgálatot a Szekszárd Megyei Jogú város jegyzője, leírták, hogy kizárható a nevelőapa bántalmazó tevékenysége. Van ugyan egy kiskorú vallomás, de az nem ér semmit.

December 15-én az apa megfellebbezte a döntést, de 2005. december 28-án a fellebbezést érdemi vizsgálat nélkül elutasították. – írja a cikk.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A cikk konklúziója, hogy az apa elbukott, „lényegében esélyük sem volt, hiszen már az eljárás kezdetekor leszóltak, hogy nem kell ezzel az üggyel foglalkozni”, a cikk szerzője szerint a fideszes gépezet, az akkor még a Fidesz színeiben dolgozó Hadházy esetében működött.

Mivel a cikk konkrét kérdéseket fogalmaz meg, a lap megkérdezte Hadházy Ákost az ügyről. Igaz, hogy a kiskorú ellene vallott? Ha igen, hogyan lehet, hogy mégsem született ellene elmarasztaló határozat? Lehetett ennek köze ahhoz, hogy akkor a Fidesz színeiben politizált?

Várják Hadházy Ákos válaszát, és válasz esetén frissítjük a cikket.

Hadházy Ákos egy korábbi videót küldött a cikkükre, amelyben elmondja, zuglói parlamenti képviselőjelöltsége miatti lejáratókampány részének tartja az erről szóló híreket, amelyre számított.