Orbán Viktor kifejtette: Magyarországon az oltásoknak köszönhetően megkezdődhetett a korlátozások fokozatos enyhítése, és most már a legjobbak között vagyunk Európában az átoltottságot és a korlátozó intézkedések feloldását tekintve.

Örömmel látjuk – folytatta -, hogy Ausztria is fokozatosan visszatér a normális élethez, és ismét be lehet utazni az országba turisztikai céllal is.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) tárgyal Wolfgang Sobotkával, az osztrák törvényhozás, a Nemzeti Tanács elnökével (b3) a Karmelita kolostorban 2021. május 31-én. Orbán Viktor a koronavírus-járvány elleni sikeres magyarországi és ausztriai védekezésről, valamint az újra erősödő illegális migrációról is tárgyalt az osztrák parlament elnökével Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A tárgyaláson elhangzott: az európai COVID-útlevél bevezetéséig még hosszú hetek lehetnek hátra, addig is érdemi áttörést a védettségi igazolásaink kölcsönös elismerése jelenthet, s erről Magyarország kész kétoldalú megállapodást kötni Ausztriával is.

Orbán Viktor és Wolfgang Sobotka megbeszélésén szó volt az újból felerősödő illegális migrációról is. Hangsúlyozták: a járvány miatt csak átmenetileg csökkent a migrációs nyomás; rövid időn belül ismét jelentősebb migránsáradat érkezhet az Európai Unióba, ezért fontos a külső határok megerősítése, védelme.