A kormányfő az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte: mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására – jelentette ki. Megjegyezte: a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, itt van 26 magyar cég.

Orbán Viktor magyar (b2) és Janez Jansa szlovén kormányfő (j2) tárgyal a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyarok és a szlovének történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. „Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk”, és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

Orbán Viktor kifejtette: új világgazdasági korszak kezdetén vagyunk, „a világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott”. A tavalyi év a világgazdaság „fekete éve” volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások, és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent. Hozzátette: gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitásleépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámaian visszafogta tevékenységét, vagyis a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok.

A kormányfő beszédet mond a szlovéniai Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Úgy vélte, az idén megkezdődött új világgazdasági korszak rendkívül éles versennyel indul, amely a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól. A gyárakat ugyanis nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak – mutatott rá.

A kormányfő kiemelte: a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe

Azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek – magyarázta. Hozzáfűzte: a közép-európai gazdasági térség – benne Szlovénia és Magyarország – ilyen hely.

Arról is beszélt, hogy a magyarok számára Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott, a magyar gondolkodásban ugyanis létezik egy nagy közép-európai gazdasági tér, amely „a lengyel tengerparttól húzódik le ide az Adriáig, egy kultúrkör, egy gazdasági térség, egy nagy közép-európai gazdasági térség, amely az igazi hátországát és biztonságát adja azoknak az országoknak”, amelyek itt vannak. Ezért „mi Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk”, és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben – mondta.

Közölte: Szlovénia első félévi gazdasági számai ezt világosan bizonyítják. Janez Jansa miniszterelnök és kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy Szlovénia „fantasztikus sebességgel térhessen vissza a korábbi gazdasági teljesítményének színvonalához” – fogalmazott.

Janez Jansa szlovén kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Orbán Viktor kitért arra is, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került. Mióta Janez Jansa vezeti Szlovéniát, „a szlovén–magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál” – mondta.

Úgy látja, az idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni

A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határ menti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyagellátásban is – közölte.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar–szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer. De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is Magyarország érdekelt a kereskedelmi volumen növelésében – mutatott rá.

Megjegyezte: 46 szlovén cég működik Magyarországon, várják a többit is.

Rekordszinten a magyar szlovén gazdasági kapcsolatok // Hungarian-Slovenian economic relations at a record level 🇭🇺🇸🇮

Posted by Orbán Viktor on Wednesday, September 15, 2021

A kormányfő egy videót is megosztott az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitójáról, amit szerdán tartottak meg Szlovéniában.

Újraindítjuk Magyarországot!” – írta a poszthoz Orbán Viktor.

Újraindítjuk Magyarországot! // We are restarting Hungary!

Posted by Orbán Viktor on Thursday, September 16, 2021