RETRO RÁDIÓ

Kilátástalanság a hármashatáron, gyújtogatások, betörések miatt rettegnek az emberek





Alig több mint 25 km-re Szegedtől a magyar–román–szerb hármashatárnál fekszik Majdány, Rábé és Oroszlámos, három magyarok által lakott kis észak-bánsági falu, ahol az utóbbi években az egyre növekvő számú migránsok miatt szinte tapintható a feszültség és a félelem az ott élők körében, hiszen az illegális bevándorlók semmibe véve a helyieket lopnak, betörnek a házakba, és mostanában egyre gyakrabban gyújtogatnak is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.05.
bevándorlók

A Szeged365.hu-nak Patyik Tímea számolt be arról, milyen borzalmakat kell átélniük a három község lakóinak.

A hölgy habár jelenleg már Szegeden él, nagymamája és rokonai Rábén, így első kézből tudja, milyen áldatlan állapotok uralkodnak nem is olyan messze tőlünk. Sőt, a vajdasági magyar lány a lapnak elmondta, nem is olyan régen a migránsok az ő nagymamája házát gyújtották fel. Elmesélte, hogy mamája arról számolt be, éjszaka vonulnak az illegális bevándorlók, mennek házról, házra, dörömbölnek be az ajtókon, nyitogatják a kilincseket, azt nézik, hogy lakik-e valaki az adott házban, vagy sem. Ha pedig üresen álló házat találnak, egyszerűen beköltöznek, de Tímea elmondása szerint az sem állítja meg őket, ha laknak a házban, bemennek melegedni vagy aludni, amíg a tulaj haza nem ér, és ki nem tessékeli őket.

Így esett áldozatul Tímea nagymamájának a háza is, amelyben szerencsére akkor már nem lakott senki, mert az idős asszony pont a migránsok miatti félelmében a félreeső utcai ingatlanból beköltözött a főutcára. Ezt követően az illegális bevándorlók egy csoportja elfoglalta a házat, ott húzták meg magukat a hideg elől, úgy, hogy bent a házban gyújtottak tüzet, aminek eredményeképp az épület lángra kapott és a tűz martalékává vált. Tímea elmondta, gyerekkorában nagyon sok időt töltött abban a házban, érzelmileg sokat jelentett neki, ahogy a nagymamájának is - ismerteti a történetet Szeged365.hu.

“Az elején, amikor elkezdődött, 2015-ben, akkor még csak jelen voltak, csak kevés esetben lett ügy belőle, és szerintem azt tapasztalták, hogy itt szankció és büntetés nélkül bármit megtehetnek. Tavaly már súlyos volt a helyzet, idén pedig még inkább fokozódott, tulajdonképpen félelemben élnek a helyiek. Az ott élő unokatestvéreim között például vannak kisebbek is. A szüleik nem merik a buszmegállóba egyedül kiengedni őket, amikor mennek az iskolába. Mi még nem így nőttünk fel, ez egy biztonságos falu volt, mi kint játszottunk az utcán, átmentünk egymáshoz, most meg ha például az anyuka átmegy meglátogatni a felnőtt lányát, este a veje kíséri haza, mert nem biztonságos egyedül közlekedni. Mára eljutottunk oda, hogy fizikai erőszakhoz is folyamodnak, házakat gyújtanak fel, birkákat, tyúkokat lopnak, tüzelőanyagot és mindent amit látnak” – mesélte Tímea, majd azt is elmondta, a problémát abban látja, hogy a helyi hatóságok nem sokat tesznek, hogy megvédjék a lakosok érdekeit.

A migránsok nyilván észrevették, hogy nekik mindent szabad, mert ők rossz helyzetben vannak, messziről jöttek, fáznak, éhesek és ezért bármit megtehetnek, és nagyon elszemtelenedtek. A hatóságok úgy érzem, nem igazán tesznek a helyzet ellen, néha kijönnek, összegyűjtik őket, elviszik őket valahova, de másnapra ugyanott tartunk, ugyanúgy visszajönnek és nagyon sokan vannak” – árulta el Tímea, majd azt is elmondta, ezek a falvak azért kerülhettek ebbe a helyzetbe, mert a legtöbb migráns itt tud átszökni a határon, ugyanis itt ér véget a kerítés, a román oldalon már nem folytatódik.

Ezeken a területeken pedig körülbelül 4-500 migráns jelenléte állandóvá vált az elmúlt években. A helyzet mára már tarthatatlan, ezért is háborítja fel az ott élőket, hogy az Orvosok határok nélkül nevű segélyszervezet az illegális bevándorlók megsegítésére tervez jönni a térségbe. Attól tartanak a helyiek, ha a segélyszervezet e falvak köré szervezi humanitárius munkáját, a jövőben még több migráns jön a hármashatárhoz, és még több pusztítást végeznek a falvakban, és még nagyobb rettegést keltenek az itt élő emberekben.

Féltem a családomat nagyon, nem tudom, hogy mire számíthatunk, mikor lesz végre megoldás. Borzasztó a rengeteg szemét, a gyújtogatások, amit művelnek, teljesen nyeregben érzik magukat, és bármikor eljöhet az a pillanat, hogy valaki megsérül majd miattuk” – mondta el Tímea.

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás