A magas energiaárak ostorként csapkodják az európai ipart, arra kényszerítik a gyárakat, hogy hirtelen vágják vissza a termelést, és munkavállalók tízezreit küldjék kényszerszabadságra. Erről számolt be, az amerikai New York Times (NYT) cikkében, amelyben az Oroszország ellen kivetett szankciók hatásával foglalkozik – szúrta ki a Mandiner. Mint írják: a megszorítások hiába lesznek a várakozások szerint ideiglenesek, fájdalmas recesszió kockázatát vetítik előre Európában.

A szankciók következményeitől szenved egész Európa /Fotó: shutterstock

A szankciók gallyra vágják Európa iparát

Minden leáll a szankciók miatt, az Európa alumínium- és cinkgyártásának fele, köztük a német Arcelor Mittal, Európa legnagyobb acélgyára. A gáz- és áramexportőr Norvégiában az Alcoa alumíniumipari óriás egy kohójában harmadával fogja vissza a termelést. A világ legnagyobb cinkgyártója, a holland Nyrstar határozatlan időre felfüggesztette termelését, sőt még a német Hakle vécépapírgyár is csődbe jutott – sorolja a New York Times. A krízisben bizonyos mértékben az európai szankciók ütnek vissza, amelyeknek Moszkvát kellett volna büntetniük Ukrajna inváziójáért. A fájdalom azonban aláásta az európai cégek bizalmát, illetve tervezési képességüket.

Az embereknek sincs már pénze vásárolni

A szankciók keményen sújtják az európai termelővállalatokat és a keresleti oldalt is – az európai embereknek ugyanis, a magas energiaárak miatt egyre kevesebb pénzük van bármi másra. A vásárlók hirtelen abbahagyták az olyan tárgyak vásárlását, mint a gyertyatartók vagy a mosógépek – így az NYT.