A magyar államfőt a díszőrség tisztelgése után népviseletbe öltözött fiatalok kenyérrel és sóval köszöntötték. Az ősi szláv szokás szerint a kenyér a gazdagság és a jólét szimbóluma, a só pedig a hagyomány szerint távol tartja a szellemeket.

Fotó: Ripost/VT

Szlovákiában az igazán fontos vendégeket máig kenyérrel és sóval köszöntik. Az ajándék az elfogadása egy hosszú barátság kezdetét jelképezi. A magyar és a szlovák himnusz elhangzása után Novák Katalin írt az elnöki palota vendégkönyvébe, a két elnök asszony jókedvűen beszélgetve vonult fel az elnöki palota emeletére, ahol ezekben a percekben is négyszemközti beszélgetést folytatnak.

Novák Katalin: A szankciók az orosz agresszornak okozzanak nehézségeket, ne Európának

Olyan uniós gazdasági szankciókra van szükség, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak – mondta el pénteken Pozsonyban a Zuzana Caputová szlovák államfővel folytatott négyszemközti, majd plenáris megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Novák Katalin köztársasági elnök.

Álláspontunk az első perctől határozott: elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna elleni támadását és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett” – hangsúlyozta a magyar államfő.

Fotó: Ripost/VT

Mint hozzáfűzte, az Oroszországgal szembeni szankciók terén eddig sikerült elfogadható kompromisszumokat elérni, például az olajembargó alól mind Szlovákia, mind Magyarország kivételt élvezhet.

Szükséges azonban áttekinteni az eddigi és a tervezett szankciók hatásait – közölte Novák Katalin, hozzátéve: olyan szankciós csomagok támogatását fogja javasolni Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek is, amelyek az orosz agresszornak okoznak súlyos gazdasági nehézségeket, nem az európai embereknek és gazdaságnak.