Országszerte tizenegy időközi választáson mondtak véleményt a szavazók. Az eredmény önmagáért beszél, a magyarok újból és nagy aránnyal utasították el a baloldal jelöltjeit. Budapesten négy körzetből háromban megsemmisítő vereséget szenvedett a ellenzék, csak Újpesten sikerült győzniük, míg a Fidesz–KDNP jelöltjei kilenc körzetben illetve településen is taroltak. Karácsony Gergely a baloldali szavazók részvételét kevesellte kommentárjában: „az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak.” Karácsony azt is megírta, hogy a budapesti körzetekben a választói részvétel ráadásul két helyen is 20 százalék alatt maradt, és a másik két körzetben is csak leheletnyivel volt több.

Több fővárosi kerületben is időközi választásokat tartottak múlt vasárnap – MTI/Varga György

Budapest V. kerületében a Fidesz–KDNP jelöltje, Nagy Gergő 71 százalékos győzelmet aratott – Fotó: Facebook

„A belvárosiak teljesítményre szavaztak”

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere a Metropolnak elmondta:

„Igazságosan döntöttek a választók: Nagy Gergő személyében egy olyan képviselőnek szavaztak bizalmat, aki helyi, tehát közülük való. Közel egy évtizede dolgozik a belvárosiakért, a Belvárosért. A velük közösen elért sikereink, fejlesztéseink és az itt lakók élhető mindennapjait szolgáló intézkedéseink, magukért beszélnek. Az elmúlt években elvégzett munka megalapozta, hogy az eddigi teljesítményünktől és ne egy 50 napos megfeszített kampánytól kelljen várnunk a sikert. A kampány indulása meglepően korrektnek volt mondható. Már-már azt gondoltam, hogy egy tisztességes „versenyre” számíthatunk. Mindaddig, amíg az ellenzék MSZP-s frakcióvezetője bele nem húzta a közös jelöltjüket a tőlük megszokott módszerbe, az eredmények felmutatása helyett a valótlanságokon alapuló lejárató kampány alkalmazásába. Azt gondolom, hogy a belvárosiak nem akarnak csatateret az otthonukból, és az ellentétek szítása helyett a valódi munkavégzést támogatják, ahogy ezt az eredmények is mutatják.”

A Fidesz–KDNP frakciója lesz a legnagyobb Józsefvárosban

Józsefvárosban a Fidesz–KDNP jelöltje 63 százalékos vereséget mért baloldali ellenfelére, ami egyben azt is jelenti, hogy a Pikó András vezette önkormányzatban a Fidesz–KDNP-frakció lesz a legnagyobb. Ehhez hozzájárult az is, hogy a helyi DK és az MSZP kivált a baloldal közös frakciójából és önálló utakon jár.

Gondos Judit

Gondos Judit, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje nyerte a józsefvárosi időközi önkormányzati választásokat – Forrás: Facebook

Gondos Judit a Metropolnak elmondta:

„A józsefvárosiak Pikó András elhibázott politikájáról mondtak summás véleményt, a körzetben szavazók 2/3-os többséggel utasították el a baloldalt. Ez a választás megmutatta, hogy a jelenlegi városvezetés alatt mennyire mélyre süllyedt Budapest és a kerület. Hajléktalanok lepték el az utcákat, és ezzel együtt a köztisztaság jelentősen romlott. Fejlesztések maradtak el, a Déri Miksa utca felújítása is csúszik. Lecsökkentették a társasházak támogatására korábban fordított pályázati kereteket. Az épületek felújítására nagyon kevés jut, miközben Józsefvárosnak közel 35 milliárdos a költségvetése, ami magasnak számít. Ennyi pénzből még nem gazdálkodott a kerület, mégis leromlott a közbiztonság és elhanyagolt, koszos környezetben kényszerülnek itt élni az emberek. A helyiek most megmutatták, hogy vissza szeretnék kapni Józsefvárost és nem a »Nyóckerben« kívánnak élni.

 

Időközi választási eredmények

A baloldal az alábbi helyeken ért el sikert:

 • Budapesten egyedül Újpesten tudott nyerni a baloldal. Vasvári László a szavazatok majdnem 48 százalékát kapta.
 • Sári István baloldali támogatással nyert Gyöngyösön egy független jelölttel szemben.

Az ország legtöbb részén a kormánypártiakra voksoltak

 • A VII. kerületben a bitcoinbányászás miatt megbukó Gyurcsány-párti Borka-Szász Tamás helyett választottak új képviselőt. Itt Ripka András, a Fidesz–KDNP jelöltje 46 százalékkal győzte le DK-s ellenfelét.
 • Budapest V. kerületében a Fidesz jelöltje, Nagy Gergő 71 százalékos eredménnyel győzött.
 • A főváros VIII. kerületében Gondos Judit megsemmisítő 63 százalékkal győzött.
 • Szigetszentmiklóson a Fidesz–KDNP-s Tóth Pál 64 százalékkal győzött.
 • A baloldali vezetésű Szegeden Ruzsa Roland 59 százalékkal hódította el az 1-es választókörzetet a Fidesz–KDNP-nek.
 • Egerben a Jobbikból kilépett Mirkóczki Ádám városában a Fidesz–KDNP-s Orosz Lászlóné a szavazatok 42 százalékával tudott győzni.
 • Nyíregyházán az 1. számú egyéni választókerületben dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg. A 3. számú választókerületben Halkóné dr. Rudolf Rékát, a Fidesz és a KDNP jelöltjét a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé.
 • Balatonalmádiban a polgármestert ezentúl a Fidesz–KDNP adja. Fabó Péter 62 százalékot kapott, ez háromszor annyi, mint legeredményesebb, független kihívójáé.
 • Keszthely is új polgármestert választott a Fidesz–KDNP színeiben induló Bánhegyi Renáta személyében.