„Teljes az egyetértés abban, hogy a gazdasági szankciók a leghatékonyabb eszköz az orosz agresszió leállítására” – írta Facebook-oldalán Gyöngyösi Márton az Európai Bizottság napokban bejelentett szankciós csomagjáról, amely az orosz kőolajimport betiltását javasolja.

Gyöngyösi szerint Oroszország az elmúlt hetekben bebizonyította, hogy megbízhatatlan partner Fotó: Shutterstock

A jobbikos EP-képviselő kifejtette előbb felsorolta a brüsszeli szankciós csomag egyes intézkedéseit (többek között azt, hogy „fél éven belül teljes importtilalom jön az orosz nyersolajra, egy éven belül a finomított olajra”), majd kifejtette: a javasolt szankciók jók, és hatékonyak. Kár ugyanakkor, hogy az ukrajnai háború kellett ahhoz, hogy az EU felismerje, hogy mennyire veszélyes az orosz energiafüggés, és hogy elkezdjünk beszélgetni az alternatív energiahordozókra és a szolidaritásra épülő egységes energiapiacról”.

Az európai parlamenti képviselő bejegyzésében úgy fogalmaz, hogy „a nukleáris energiát is szankcionálni kell. Finnország már megtette ezt, ideje a paksi szerződést is felmondani, a Roszatomot pedig kitiltani az EU egész területéről.”

Ismert, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelőként vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban tartott választásokon, amiért a jobbikos politikust kitiltották Ukrajnából.

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!