A legolvasottabb német napilap, a Bild arról ír, hogy Németország elektromos hálózata idén teljesen összeomolhat. A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a magas gázárak miatt roham indult az elektromos fűtőberendezésekért. A több mint 80 millió lakosú országban egy hidegebb tél és a sok elektromos fűtőtest valószínűleg túlterhelné az áramhálózatot, ami akár egy ekkora teher alatt össze is omolhat.

Összeomolhat a német áramellátás Fotó: Shutterstock

Leállhatnak a vonatok, liftek, telefonok, bankautomaták

Ez beláthatatlan következményekkel járna, ugyanis nemcsak a lakásokban lenne sötét, de leállnának a vonatok, nem működnének a liftek, az ATM-ek működésképtelenek lennének, vásárolni csak korlátozottan lehetne, sőt még a telefonhálózatok sem lennének elérhetőek.

A német katasztrófavédelem már ki is adott egy pontos leírást arról, hogy mire lehet szüksége egy embernek, ha beüt a krach. Eszerint szükség lehet elemes rádióra, hozzá elegendő elemmel és meleg öltözet sem árthat, hiszen a radiátorok is feltehetően hidegek maradnának. Minden háztartásban kell lennie több zseblámpának, valamint készpénzt is érdemes otthon tartani, mivel a bankkártyás fizetés szintén leállna. A kisgyermekes családoknak előretekintőnek kell lennie, és elegendő babaételt érdemes otthon tartani, hosszú lejárati idővel lehetőség szerint. Emellett szerencsés úgy bespájzolni konzervekkel, palackos vizekkel és egyéb szükséges élelmiszerrel, hogy legalább tíz napig kibírja az ember vásárlás nélkül. A Bild összeszedte a listát, egy főre lebontva:

  • 20 liter víz (tartós áram híján a vízhálózat is leállhat)
  • 3,5 kg kenyér, burgonya, tészta, rizs
  • 4 kg zöldség
  • 0,357 kg zsír és étolaj
  • 1,5 kg hús, hal, tojás
  • 2,6 kg tejtermékek