A magyar miniszterelnök üdvözli az UEFA, a labdarúgás európai szervezetének azon álláspontját, amely határozottan kiáll az európai Szuperliga létrehozására irányuló törekvések ellen, és hitet tesz a sportág európai szintű egysége és a szolidaritás elve mellett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Magyarország meggyőződése, hogy a világ legnagyszerűbb játékának szépségét és emelkedettségét éppen az adja, hogy ez a sportág mindenkié, és nem sajátíthatják ki maguk számára a leggazdagabbak„ – húzta alá Orbán Viktor.

Orbán Viktor

Orbán Viktor kiáll a sportversenyek integritásának védelméért. (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Leszögezte: Magyarország támogatja az UEFA-t és a FIFA-t, valamint az MLSZ-t a szövetségi versenyek integritásának védelme érdekében, akár nemzeti, akár európai szinten.

Az európai szövetség (UEFA) az angol, az olasz és a spanyol tagszövetségével együtt már a hivatalos bejelentés előtt, vasárnap elítélte a Szuperliga létrehozását. Az UEFA súlyos szankciókat helyezett kilátásba és közlése szerint minden erejével igyekszik megakadályozni az új bajnokság elindulását. Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) mellett Boris Johnson brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök is kritizálta a Szuperliga életre hívását.

 

Tudtad?

Az Európai Szuperligát (ESL) 12 nemzetközileg elismert és sikeres focicsapat alapította, és ők egy hétközi rendszeres versenysorozatban küzdenének meg egymással. A tervek szerint később még 3, meg nem nevezett csapat csatlakozna hozzájuk és ezt követően más csapatokkal kiegészülne a számuk, 20-ra összesen. Az ESL közleménye szerint hosszútávon több pénzt generálhatna ez a kupasorozat, mint a Bajnokok Ligája.