Különös kihíváson vett részt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter - Videó!

Különös kihívást hívott össze az idén 175 éves Magyar Honvédség.Megosztás
Szerző:
2023.03.07. 11:40
futás Magyar Honvédség kihívás

Idén 175 éves a Magyar Honvédség. A jeles évforduló alkalmából izgalmas kihívást hívott életre a minisztérium mindazok számára, akik április 7-ig – Mészáros Lázár hadügyminiszterré kinevezésének évfordulójáig – vállalják, hogy csapatokban lefutnak 175 kilométert. Március 7-én reggel ebből az alkalomból katonák kezdtek gyülekezni a Margit-szigeti futópályán, ugyanis egy rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak.
 

Mától fogva egy hónap van még hátra a kihívásból, így továbbra is arra buzdítunk mindenkit, hogy csatlakozzon hozzánk

– hangzott el a felhívás.

Kiderült, nagyon sokan vállalták, hogy teljesítik a távot, akár egyedül, akár csapatban, köztük Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, Pálinkás Szilveszter főhadnagy és Rozs Gergely közkatona csapata.

De az elmúlt napokban a távot rendhagyó módon teljesíteni akarók is elfogadták a kihívást. Az Egri Vízilabda Klub sportolói vízben teljesítik a távot, Győrben, a légvédelmi ezred katonái a Győri Atlétikai Club által szervezett evezős versenyen, ergométeres evezéssel küzdötték le a 175 kilométert, a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály huszárjai pedig azt vállalták, hogy lóháton teszik meg ezt a távot. 

Fotó: Metropol

A kezdeményezéshez a Honvéd Kadét Programban részt vevő gimnáziumok is csatlakoztak, mint ahogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács lelkes jelentkezői is velünk együtt futnak – írja a Ripost.

Ugyancsak csatlakozott a kihíváshoz Magyarország történetének eddigi legnagyobb sporteseménye, a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága. A vb csapatát erősíti Nyári Dia, a világbajnokság nagykövete és Németh Balázs vezérigazgató is.

Csakúgy, mint a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárság csapata, valamint dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki  egyedül teljesíti majd a kilométereket.
A sajtótájékoztatón először a honvédelmi miniszter szólt néhány szót a megjelentekhez.

Balra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, mellette Ruszin-Szendi Romulusz Honvéd vezérkari főnök Fotó: Metropol

A magyar katonai hagyományok a 175 évvel ezelőtt létrejött Magyar Honvédség születése előtt is már nagyon gazdagok voltak. Évszázadokon keresztül ott volt a magyar, ha a hazáját kellett védeni, ott volt az európai hadszíntereken, és mindig megállta a helyén a magyar katona

– fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„Az elmúlt 175 év során, akik alakították a Magyar Honvédséget, azok mindig egy kicsit a saját képükre, az adott korszak stílusára, formájára alakította legszebb nemzeti kincsüket, a Magyar Honvédséget, és most ennek a generációnak is megadatott, hogy egy kicsit a maga képére, a maga formájára alakítsa ezt a haderőt” – tette hozzá. 
A miniszter arról is szólt, hogy megindult egy haderőfejlesztés, valamint párbeszéd kezdődött arról, hogy miért jó ma Magyarországon katonának lenni, és milyen az a honvédség, amit mi itt, mint a mostani generáció látni szeretnénk. 

Szalay-Bobrovniczky elmondta: egy olyan high-tech csúcstechnológiát alkalmazó, a mai digitális világba illeszkedő haderőre van szükség, ami ugyanakkor a magyar katonai erényekre, arra a katonai múltra, amit a honvédség 175 éve, de azt megelőzően országosan építettünk, építünk, magyar bátorságra épül. 
 

Köszönöm a vezérkari főnök úrnak azt a kihívást, amit elfogadtunk a bajtársakkal, akik most itt állnak, és mindenki nevében, aki szintén úgy hallom és látom magamat, hogy nagy számban és különböző formákban részt vettek

– mondta a miniszter, aki szerint mi vagyunk az egyetlen nemzet, aki egy komplett fegyvernemet adott a világnak, a magyar huszárokat, és büszkén láthatjuk azt, hogy a mai modern haderőben is, egy high-tech-militáris haderőben is lóháton vannak magyar huszárok.

„Isten éltesse őket, ők is csatlakoznak ehhez a kihívásunkhoz” – tette hozzá.

Fotó: Metropol

Ruszin-Szendi Romulusz a futás elindítása előtt azt mondta: „hiszek a magyar katonában, függetlenül attól, hogy most, vagy évszázadokkal ezelőtt szolgáltak”.
A tábornok beszélt a mindennapi testnevelés, az erőnlét fontosságáról, mint olyan tényezőről, amely a katona mindennapjait befolyásolja.

 

 

Ezeket olvastad már?
Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Minden készen áll Ferenc pápa látogatására

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Békepárti, migrációellenes republikánus sztárpolitikus tart előadást Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás