Enyhítés, ön dönt! Jövő héten indul az online konzultáció a menetrendről





A jövő héttől indul az a nemzeti konzultáció, amely után a kormány dönt arról, hogy egy vagy több lépésben történjen az enyhítés a járványhelyzetben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.08.
Vélemény

A magyarok európai mértékben is kiemelkedő arányban tartják be a szabályokat, ami összefügghet azzal, hogy nemzeti konzultációt folytattak a korlátozásokról – mondta Orbán Viktor miniszterelnök. - Így lesz a nyitásnál is - erősítette meg. - Egy újabb, február közepétől március elejéig tartó konzultáción kérdezik majd meg az embereket arról, hogy egy vagy több lépésben történjen-e a nyitás, mindenkire kiterjedjen vagy csak egy bizonyos körre.

Forrás: Duna World

Jövő héten megkérdezik az embereket

A február 15-i héten indul az online konzultáció a koronavírus-járvány miatti korlátozások utáni nyitás lehetséges menetrendjéről - jelentette be Gulyás Gergely. - Itt a vakcina, készülünk az újranyitásra, és ehhez ki fogjuk kérni az emberek véleményét – tette hozzá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Nyitás: két ütemben, márciusban és áprilisban?

Hozzátette: ha a trendek folytatódnak, akkor legalább két ütemben, március 1-jétől és április elejétől lehet részleges nyitás. A február 15-i héten kezdődő online konzultáción: arra kíváncsiak, miként gondolkodnak a magyar emberek a nyitás lehetséges irányairól, mi az, ami a jelenlegi intézkedések közül a leginkább sérelmes, és hol látnak olyan pontokat, ahol a fennálló járványügyi helyzetben is lehetne nyitni. A miniszter negatív példaként beszélt Portugáliáról, ahol néhány napra teljesen kinyitottak az ünnepekkor és most kiugróak a járványadatok.

Csiszár András figyeli, ahogy feleségének beadják a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltás elsõ adagját a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában kialakított oltópontján február 6-án. A regisztrált legidõsebbeket háziorvosuk értesíti az oltás pontos idõpontjáról és helyszínérõl, amely lehet a kórházi oltópont, vagy a háziorvosi rendelõ, vagy az idõs ember otthona is. Hétvégéig 1080 háziorvosi körzetben tíz-tíz regisztrált, idõs személy kaphat védõoltást, és minden háziorvosi körzetbõl hat-hat, szintén regisztrált, idõs embert kórházi oltópontokon oltanak be.
MTI/Czeglédi Zsolt

Március 15-ig be lehet oltani a 60 év feletti regisztráltakat

Ha lesz elegendő oltóanyag, több mint félmillió embert be tudnak oltani egy nap alatt, fő szabályként a regisztráció alapján a legidősebbektől haladnak a fiatalabbak felé, tekintetbe véve a krónikus betegségeket. Az uniós beszerzésen túl is érkeznek vakcinák, mert minden biztonságos vakcinára van szükség. Magyarországnak érvényes szerződése van Oroszországgal és Kínával, ezért jó esélye van az országnak arra, hogy februárban és márciusban lényegesen több embert oltson be, mint az Európai Unió más országai – tette hozzá Gulyás, aki jó esélyt látott arra, hogy március közepéig a 60 év feletti regisztráltakat teljes egészében be tudják oltani. Ha ez valóra válik, Európán belül Magyarország az egyik legyorsabban oltó ország lesz.

Vakcina: a gyorsaság a legfontosabb

- Aki gyors, életet ment, aki lassú, életet veszít - mondta a koronavírus elleni vakcina beszerzéséről Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt cseh kollégájával, Andrej Babissal. Hangsúlyozta: ezért nem lehet Brüsszelre várni, mert a brüsszeli vakcinabeszerzés lassú. Orbán jelezte, hogy Szerbiában már tömegesen alkalmazzák a kínai és az orosz oltóanyagot.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ma jóval többen dolgoznak, mint 2008/09-ben

Magyarországon ma 4,5 millióan dolgoznak, ami jól mutatja, hogy egy válságkezelésnek nem feltétlenül kell a munkahelyek elvesztésével együtt járnia – mondta Gulyás Gergely. Felidézte: a 2008-2009-es válság idején tömeges volt a munkanélküliség, 12 százalékos adat is volt, és mintegy 3,6 millió ember dolgozott, ezzel szemben most 4 százalék körüli a munkanélküliség és 4,5 millió ember dolgozik. Ez a baloldali és a konzervatív válságkezelés közötti különbség - fűzte hozzá a miniszter.

A gazdaság-újraindítási akcióterv

  • Az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak, konditermeknek február 1-je és május 31-e között
  • A kis- és közepes vállalkozások 10 millió forintos, kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt kapnak
  • A vendéglátásban felgyorsítják a bértámogatások kifizetését
  • Az otthonfelújítási programban 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást, és 3 millió forint kedvezményes hitelt kaphatnak a gyerekes családok
  • Az 5 százalékos lakásáfa segíti az építőipar újraindulását
  • A 25 év alattiak számára bevezetik 2022. január 1-jétől a személyi jövedelemadó-mentességet
  • Június 30-ig fennáll a hitelmoratórium, így sem cégeknek, sem magánszemélyeknek nem kell hitelüket visszafizetni, ha nem akarják.
  • Februárban kapják meg az idősek a 13. havi nyugdíj első negyedét




  • Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás