Oroszországhoz csatlakozás: május közepén tarthatnak népszavazást a kelet-ukrajnai megyék





Az orosz erők mostani legközvetlenebb célja Donyeck és Luhanszk megyék egészének megszerzése. Hamarosan népszavazást írnak ki, a lakosság eldöntheti hova tartozzon a két terület.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.04.
háború

Moszkva még ebben a hónapban elcsatolhatja a kelet-ukrajnai szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságot, a népszavazás előkészületei jó úton haladhatnak, legalábbis Michael Carpenter, az Egyesült Államok EBESZ-hez delegált nagykövete szerint – írta a Sky News.

Hamarosan népszavazással döntenek a helyiek hová tartozzanak Fotó: AFP

Carpenter azt is tudni véli, hogy emellett a Kreml azt tervezi, hogy a déli Herszonban független népköztársaságot hoznak létre, amit szintén népszavazással erősítenének meg.

Oroszország 2014-ben népszavazással csatolta Ukrajnától saját magához a Krímet, a referendumot ugyanakkor a nemzetközi közösség nem ismerte el törvényesnek. A Donyecki, illetve a Luhanszki Népköztársaság szintén 2014-ben kiáltotta ki függetlenségét önhatalmúlag, amit sokáig Oroszország sem ismert el. Ebben az ukrajnai inváziót megelőző napokban, február 21-én történt változás, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos ceremónia keretében aláírta a két népköztársaság függetlenségének elismerését, és kölcsönös barátsági és védelmi szerződést kötött velük.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás