A bazsalikom cserépben akár az erkélyen vagy a konyhaablakban egy ládában is tartható, és friss leveléből akár naponta szüretelhetünk ízesítőként hideg, meleg ételeinkhez egyaránt. Ha már ilyenkor dúskálhatunk ebben a friss fűszernövényben, használjuk bátran fűszerként, amihez csak akarjuk. Például egy sült csirkecomb-mellfilé kombóhoz, baconba csavart batátadarabokkal összesütve, ha éppen az van otthon.
4 egész csirkecomb
2 darab csirkemellfilé
4 közepes batáta
8 csík füstölt, nyers baconszelet
2 marék friss bazsalikomlevél
olívaolaj vagy napraforgó locsoláshoz
A combokat és a mellfilét jól megmossuk, és besózzuk, és beletesszük egy jénai edénybe, és a tetejére néhány darab friss bazsalikomlevelet helyezünk.
A batátát meghámozzuk, és nyersen egyesével 4 hasábba vágjuk, így 16 hasábunk lesz. A bacon csíkokat hosszában megfelezzük, és rácsavarjuk a batátahasábokra.
A baconos batátadarabokat ráhelyezzük a húsra, olajjal meglocsoljuk. A jénai tetejét alufóliával befedjük, és a sütőben addig sütjük 160 fokon, míg a hús és a batáta megpuhul.
Ha megsült az étel, pár percet fólia nélkül grillezük, hogy a csirkecomb bőre és a bacon ropogósra piruljon.
Az olajos húslét leöntjük, és 2 marék friss bazsalikom hozzáadásával késes mixerrel elkészítjük a bazsás szószt az ételhez.
Ha nem akarunk a körettel külön pepecselni, akkor mindenképp megéri a nyers batátát és a húst együtt sütni: fele annyi idő, dupla ízélmény!
A baconba forgatott batátadarabokat a csirkemell tetejére tegyük, hogy a szárazabb hús is szaftosabb legyen. A combnak ott a bőre, az ad neki elegendő zsiradékot.
Az otthoni tarthatósága miatt városi fűszernövényként is emlegetett bazsalikom javítja az étvágyat, segíti az emésztést, szél-, és vizelethajtó. A népi gyógyászatban forrázatát gyomorrontás esetén ugyancsak alkalmazták. Leveléből készül a pestó, fő ízesítője a paradicsomos ételeknek, de passzol egyes édességekhez is, például az eper és a citrom felhasználásával készült sütikhez. Egy-két bazsalikomlevél a limonádét és a koktélokat is megdobja.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre