RETRO RÁDIÓ

Várak, bányák és horgásztavak, irány a Vértes!





Rengeteg látnivalót rejteget a Vértes, ami a  Móri-árok és az M1 autópálya között fekszik sok történelmi emlékkkel és természeti szépséggel.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.09.
bánya Vértes vár kirándulás

Ezt a területet ekár egy óra alatt is elérhetjük a fővárosból, hiszen a Vértes a Dunántúli-középhegység része, ami a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. Itt található többek között a gánti bauxit bánya, ami Magyarország egyik legérdekesebb látnivalója. Az Oroszlányhoz közeli Majkpusztai Kamalduli remeteség műemlékegyüttese is páratlan élményt kínál.

Majdnem ezer éves csoda Vértesszentkereszten

Több évtizeden át építették a vértesszentkereszti apátságot, amely a román stílusú építészet egyik magyarországi gyöngyszeme. A valaha lenyűgöző Szent Kereszt tiszteletére szentelt templom és kolostor a 12. század első felében épült a Csák nemzetség vértesi birtokán. Mára már csupán néhány 8–10 m magas megszürkült falmaradvány, széles falpillér, kapuboltozat-töredék maradt meg eredeti helyén. De így is az ország egyik legszebb műemlékmaradványa.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Várak minden mennyiségben

Ezen a területen sok várba tudnak ellátogatni a lovagkor szerelmesei, hogy egy kis időutazást tegyenek. Itt van a Gesztesi vár, a Vitányvár, Csákvár, Csókakő vára, Oroszlánkő vára, Gerencsérvár és Szentgyörgyvár. Ezek közül a legnagyobb a Gesztesi vár, ami már a XIV. század közepén is királyi várként szerepelt a feljegyzésekben. A helyreállítását egy régészeti kutatás alapján végezték, így lett az egyik legismertebb turisztikai központ a környéken.

Borozgassunk!

A régi bortermő vidék a Móri-árokban terül el. A Vértes hegységet karbon alkotja, előterébe pannonagyag, lösz, homok kavics található, ez határozza meg a szőlő és így a bor ízét is és azt, hogy csak fehérbort termesztenek Eleinte kizárólag Ezerjót, későbbiekben Leanykát, Zöld veltelinit, Irsai Olivért és Chardonnayt. A móri borok kellemes illatúak, testesek, tüzesek.

Fotó: Shutterstock

A vízen lebegő falu

Hazánk egyik rejtett kincse, az Oroszlányhoz közeli Bokodi-tó, melynek partján az utóbbi évtizedekben kiépített úszó falu csodájára jár a fél világ. A Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partját szinte teljesen elfoglalják a különleges, cölöpökre épült horgász házikók, melyekhez hosszú fapallókból álló stég vezet. A romantikus tóparti vityillók magántulajdonban vannak, de a tópart az erőmű tulajdona, így bárki szabadon mozoghat a horgásztó partjainál. A tavat középen kettévágja a gigászi szállítószalag, ami a Pusztavám melletti, márkushegyi bányaüzemből hozza az erőműt tápláló barnaszenet.





Ezeket olvastad már?
Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Ennek a csillagjegynek különösen jól alakulnak a dolgok nagypénteken

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás