Az AVAZ applikáció elsősorban azoknak készült, akik különböző betegségek miatt súlyos beszédzavarral küzdenek – azaz nem, vagy csak korlátozottan képesek beszélni –, de a képi megjelenítés és a modern mobil eszközök használatával mégis képesek lehetnek gondolataik megosztására, hogy a tágabb világgal is könnyen megértessék magukat.

A világszerte 15 nyelvre lefordított, eredetileg Indiában fejlesztett app magyar verziójának létrejöttét a kilencéves Vince családja kezdeményezte és fogja össze. Vince az ízületeit és izmait érintő nagyon ritka betegség, az úgynevezett AMC miatt nem tanult meg beszélni, ezért jelenleg is applikáción keresztül kommunikál. Vince szülei, a Németh család az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakembereivel, többek között nyelvészekkel, pszichológusokkal és AAK szakértőkkel, valamint a Kis Hőseink Alapítvány közreműködésével dolgoznak az AVAZ magyar nyelvű változatának fejlesztésén. A munka révén Vince és sorstársai könnyen az egyéni igények szerint alakítható, magyar mondatok alkotására alkalmas eszközt kapnak a mindennapi kommunikációhoz.

Ezt tudja az alkalmazás

  • Az AVAZ magyar verziójának szókincse több mint 2500 szóból áll és egyszerűen személyre szabható.
  • Az appban 45 ezer kép található, melyekből mindenki testre szabhatja saját aktív szókincsét.
  • A táblán minden egyes képhez egy-egy szó vagy mondat rendelhető, melyek megnyomásával a szavak és az összeállított mondatok magyar hangon szólalnak meg.
  • A grafikus ábrák mellett a mondatalkotás folyamata billentyűzeten is kiegészíthető.
  • Szókeresésnél pedig a beírt kezdőbetűk hatására megmutatja az app a szó pontos elhelyezkedését a táblán.
  • Az applikációban elkészített mondatok kimásolhatóak e-mailbe vagy bármely üzenetküldési felületre.
  • Az AVAZ a fejlesztés első fázisában iOS-en, iPaden érhető el az AppStore-ban. Az iPhone-os, valamint Androidra elérhető verzió várhatóan tavasszal lesz elérhető.