Mondd meg a keresztneved, kiderül, hogy randiznának-e veled





Szeretjük vagy gyűlöljük, de a keresztnevünk egy egész életen át végigkísér minket – és még a személyiségünket is meghatározza.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.29.
személyiség

Vannak, akik már kisgyerekként eldöntik, milyen nevet fognak adni a fiuknak vagy lányuknak, mások csak az újszülöttet a karjukba véve állapodnak meg egy keresztnév mellett – ám ez a döntés jobb esetben egy életre szól. Ismerkedéskor ez az első információ, amit közlünk magunkról, több becézett formáját is kipróbáljuk életünk során, míg megtaláljuk a hozzánk leginkább passzolót, és el sem tudjuk választani magunkat tőle. Most azonban az Arizona Egyetem tanulmánya révén kiderült, hogy a nevünk még a személyiségünkre is komoly hatással van – írja a BBC.

Fotó: Pixabay

Természetesen a személyiségünk kialakításában sokkal fontosabb szerepet vállalnak a gének, a nevelési formák és a környezetünk, de az önmeghatározásunknak a nevünkkel való viszonyunk is szerves része. A kereszt- és vezetéknevünk egyaránt árulkodhat a nemzetiségünkről, etnikumunkról, kultúránkról, ami már eleve képes befolyásolni a világgal való viszonyunkat (például a 9/11-es terrortámadást követően világszinten jóval ritkábban foglalkoztak az újságok arab hangzású nevet birtokló emberekkel, témától függetlenül). Mindig vannak divatosabb és furcsának vagy ósdinak tűnő nevek, amelyek szintén befolyásolják egy kisgyerek jellemének fejlődését – elég csak arra gondolni, hány gyereket piszkálnak a társai az óvodában vagy iskolában pusztán a neve miatt.

Egy 2000-s amerikai tanulmány szerint azok az emberek, akik nem szeretik a nevüket, hajlamosabbak a pszichológiai problémákra, önbizalomhiányosak, alacsony az önértékelésük, mivel a legjellemzőbb szimbólumuk, a nevük nem jelképezi megfelelően őket.

Illusztráció: Pixabay

2011-ben Németországban azt vizsgálták, hogyan állnak mások a népszerű és a kicsit sem divatos keresztnevekhez: egy társkereső oldal eredményeit kielemezve arra jutottak, hogy a kevésbé kedvelt keresztnevű társkeresők jóval kisebb eséllyel tudtak randit leszervezni, mint a trendi nevű szinglik. Ugyanakkor az olyan névvel rendelkező emberek is hátrányba kerültek, akiknek a nevéhez valamilyen negatív emléket, gondolatot társítunk – például ha épp egy önmagát lejárató celebbel osztozunk egy keresztnéven, a társkeresők ösztönösen elfordulnak tőlünk a kutatás szerint. Az ilyen jellegű folyamatos elutasítás pedig zárkózottá, kilátástalanabbá teszi az embert.

Egy kínai felmérés ennél tovább megy: a Pekingi Pszichológiai Intézet szerint a kevésbé népszerű nevű emberek, vagy azok, akik nem szeretik a nevüket, nagyobb eséllyel követnek el kisebb-nagyobb bűncselekményeket károsodott önértékelésük és kitaszítottságuk miatt. A vizsgálat a jövőképre is kitért: a szakértők szerint a dallamosabb nevű emberekkel szívesebben barátkozunk, a meglepő nevű emberek pedig nagyobb eséllyel választanak kevésbé hagyományos karriert maguknak. A ritka név kreativitásra és nyitottságra is inspirálhatja a viselőjét – amennyiben elégedett a nevével. Mindezek alapján a kutatók azt javasolják a reménybeli szülőknek, hogy a saját kultúrájukban elfogadottabbnak számító neveket adjanak a gyerekeiknek.





Ezeket olvastad már?
61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás