Alapvetően a nárcizmus és a pszichopátia nem túl vonzó, sőt még barátnak sem szívesen nevezik a legtöbben az ilyen antiszociális tulajdonságokkal rendelkező embereket. Ezért is meglepő, hogy az ezekkel a személyiségjegyekkel rendelkező férfiak és nők sikeresebbek a rövid távú együttléteket illetően. Egy finn kutatás mutatott rá erre a megdöbbentő összefüggésre.

Hosszú távon hátrányt jelentenek bizonyos személyiségjegyek, de rövid távon könnyebben visz ágyba az önbizalom! (Fotó: Shutterstock)

Charles Darwin elmélete szerint a párkapcsolati érték azon tulajdonságok összességét jelenti, amelyeket a potenciális szexuális partner kívánatosnak tart, mert ezek a reproduktív sikert jelzik. A nők számára a párkapcsolati érték különböző dolgokat jelenthet attól függően, hogy hosszú távú monogám partnert keresnek, vagy csak egy kalandra vágynak. A komoly kapcsolatra várók azt a társat értékelik inkább, akinek magasabb a státusa, valamint olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elősegítik a kiegyensúlyozott együttlétet, így hűségesek és empatikusak. Ugyanezek a jellemzők az alkalmi kalandoknál is számítanak, de ilyenkor nagyobb súllyal esnek latba a „jó géneket” tükröző jegyek, mint például a fizikai vonzerő, az intelligencia és a férfiasság.

A kutatók 210 férfit és nőt vontak be a kísérletbe – írja a zmescience.com. A résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük párjuk értékeire, vonzerejére tekintettel, illetve a nárcizmus, pszichopátia megjelenésére vonatkozóan. A válaszokból kiderült, hogy azoknak a férfiaknak és nőknek, akik magas pontszámot értek el nárcizmusban és pszichopátiában, több szexuális partnerük volt. Egyelőre még nem világos, hogy az említett negatív vonásokkal rendelkező embereknek vannak-e más tulajdonságaik is, amelyek vonzóvá teszik őket, vagy pedig a nagyobb önbizalom miatt ilyen jók a hódításban.

A nárcisztikusok és pszichopaták ügyesek abban, hogy jó színben jelenítsék meg magukat és azonnal lenyűgözzenek. Sikerük titka, hogy az emberek a fizikai vonzerőt gyakran automatikusan társítják egy sor más pozitív tulajdonsággal. Ha valaki megtetszik, azt feltételezzük például, hogy kedves, okos és magabiztos, ami megnehezíti a vonzerejének való ellenállást.