Bár a köztudatban az van, hogy minél idősebb egy nő, annál kisebb az esélye a várandósságra, azzal is muszáj tisztában lenni, hogy a korral férfiak megtermékenyítő képessége is romlik. Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember szerint nem csak a hölgyek biológiai órája ketyeg.

Egy férfi akár 90 éves korában is képes a megtermékenyítésre (Fotó: Shutterstock)

Természetesen rengeteg olyan példát ismerünk, amikor aggastyán korban lévő férfiak gyermeket nemzettek, gondoljunk csak Picassora, aki majdnem 70 évesen lett utoljára apa, Mick Jagger pedig még rajta is túltesz, hisz 73 évesen született meg nyolcadik gyermeke. A biológiai tankönyvek szerint egy férfi akár 90 éves korában is képes a megtermékenyítésre, a férfiak szervezet ugyanis halálukig termeli a friss spermiumokat, melyek a megtermékenyítésért felelnek, és már egyetlen egy is elegendő egy baba megfoganásához. Az azonban nem mindegy, hogy ezeknek milyen a minősége.

A kor előrehaladtával a férfiak szervezete is egyre több külső tényezővel kénytelen szembenézni. A stressz, a súlyfelesleg, a helytelen étkezés vagy a mozgásszegény életmód csupán a jéghegy csúcsa, számtalan ponton kénytelen a test felvenni a harcot a romboló tényezők ellen, amihez bizony tápanyagokat használ el, nagy mennyiségben. És most jön az elszomorító adat: az utóbbi 50 évben az élelmiszerek beltartalma, vagyis a tápanyagtartalma közel 50%-kal csökkent, aminek következtében a világ negyede – és főleg a fejlett társadalmak polgárai – tápanyaghiányos állapottal küzdenek. Ennek következtében betegségek is kialakulnak, de először a test az olyan funkciók működését fogja vissza, mint a szaporodás – mondja Ratkó Tünde.

A férfiak szervezete másodpercenként száz-kétszáz spermiumot termel, naponta közel húszmilliót (Fotó: Pixabay)

– Sajnos, ha a mennyiségi adatok még rendben is vannak, a spermiumok minősége – éppen a tápanyaghiány miatt – romlik, így pedig megnő a genetikai betegségek, a koraszülés és a vetélés kockázata is. A megoldás a tápanyagpótlás, amire ma már rengeteg táplálékkiegészítőt kínálnak a patikák is, de csak kevés az, mely valódi eredményt hoz. Ehhez mindenképpen komplex készítménynek kell lennie, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását, illetve szerves kötésű anyagokat kell tartalmaznia.

Tévhitek a férfitermékenységről

  • A férfiak egész életük során ugyanolyan termékenyek maradnak – Téves. A kutatók úgy vélik, ötven éves kor felett már romlik a helyzet, bár a spermium folyamatosan termelődik.
  • A női hormonok a kiürült fogamzásgátlókkal a csatornahálózat révén bekerülnek a férfiak szervezetébe is. – Egyelőre ez egy városi legenda, nem támasztotta alá semmilyen tudományos fórum.
  • A naptej is felelős az alacsony spermiumszámért. – Mítosz, nincs bizonyítva semmiféle ilyen összefüggés.
  • A testsúly nem befolyásolja a nemzőképességet. – De igen. A túlsúly erős kockázati tényező a gyermeknemzés sikere terén.