Tabu: boldogan éltek, míg meg nem verte





A párkapcsolati erőszak Magyarországon körülbelül egymillió nőt és a velük élő gyermekeket érinti. A férfiak elleni fizikai és pszichológiai hadviselésről nincsenek pontos, összegyűjtött adatok.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.20.
négy fal között

Minden ötödik nőnek volt élete során egy olyan kapcsolata, amelyben rendszeres erőszak érte. A férfiak elleni pszichológiai hadviselésről talán azért nincsenek pontos adatok, mert az ilyen típusú erőszaknak nincs nyoma a testen, bizonyítani is majdnem lehetetlen. Nem tudni, hány férfit és hogyan érint, ha párja mások előtt szidalmazza, fenyegeti vagy megfélemlíti. Nem tudni, hogyan éli meg a férfi, ha a nő felügyeli a programjait, megakadályozza, hogy találkozzon barátaival, rokonaival.

Sok bántalmazott tagadja a valóságot (Fotó: Pixabay)

Számos oka lehet annak, hogy miért tűrnek a bántalmazottak. A gyerekek miatt, mert a gyerekeknek szükségük van apára, és egy erőszakos apa is jobb a semminél. A házastársi eskü miatt, mert megfogadtam, hogy a felesége maradok, míg a halál el nem választ, és a rossz tulajdonságait is el kell fogadnom. Vagy a szerelem az ok, mert amikor nem durva, boldog vagyok. A valóság tagadása, hiszen nem is igazi erőszak, amit velem csinál, ki lehet bírni. A szégyen, mert jobb, ha nem tud erről senki. A társadalmi nyomás, hiszen a családnak mindenképpen együtt kell maradnia. Az érzelmi zsarolás, mert azt mondta, nem tud nélkülem élni és öngyilkos lesz, ha elhagyom.

A családon belüli erőszaknak nem csak fizikai formája van (Fotó: Pixabay)

„Nekimentem az ajtónak' - hárított Kata, amikor az irodában arról faggatták, hogy mi az a lila folt a szeme alatt. Aztán a kávéfőző mellett összesúgtak mögötte az asszisztensek: ”Már megint megverte a férje. Pedig látszólag olyan szépen élnek!„ És senki nem szólt egy szót sem. Csak sajnálták.

Irina összerezzent minden telefoncsengésre, és még egy öblítőt sem vett a férje jóváhagyása nélkül. A ”szerencsétlen„ és a ”primitív„ kifejezés a férje alapszókincséhez tartozott és soha nem felejtette el használni, ha Irináról beszélt. Néha eljárt a keze, és a gyereknek is jutott a pofonból, ha éppen arra járt. Irina szerint jól élnek, csak a férje egy ”kicsit ideges„.

Balázs rajongott a kedveséért, aki egy ”kicsit hisztis„. Meg mindenbe beleszól, ellenőrzi, féltékenységi rohamot kap. De ebből is látszik, hogy mennyire szereti. Amikor Balázst egy komoly, alhasi vérzéssel, rohammentővel szállították az ügyeletre, még a hordágyon is azt magyarázta, hogy beleszaladt a késbe, és nem vette észre.

Ha ön is érintett, itt kérhet segítséget: NANE





Ezeket olvastad már?
70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

70 kecskével szeli át az országot a magyar pár – Ők a XXI. század magyar vándorai

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

Egyes savlekötők durván megnövelhetik a migrén kockázatát – egy új tanulmány szerint

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

A TikTok mentette meg a bántalmazott anya életét

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Erre a három csillagjegyre új kapcsolat talál csütörtökön. Közel a szerelem?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás