RETRO RÁDIÓ

Íme 10 jótanács tavaszi nagytakarításhoz





Hurrá, itt a tavasz és a napsütés. Az mondjuk kevésbé jó hír, hogy ezzel eljött az ideje a nagytakarításnak is. Íme 10 jótanács ehhez a nehéz, de fontos munkához.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.05.
tavaszi nagytakarítás

1. Lábtörlő kívül-belül

Az ajtó elé és mögé is tegyünk egy lábtörlőt. A kinti, bár mindig koszosabb lesz, de mégis leszedi a szennyeződés nagyját a cipőről, mielőtt belépünk. A benti szőnyeg tovább “tisztítja” a talpat, és ezt gyakran porszívózhatjuk is. A dupla szőnyegnek köszönhetően kevesebb koszt viszünk be.

2. Az ablakpucolást ne hagyjuk ki!

Akkor kezdjünk bele, amikor nem süt annyira a nap, mert a közvetlen napsütéstől csíkos maradhat a megtisztított üvegfelület. Ha azzal végeztünk, tisztítsuk meg a rolót vagy zsalugátert kívül-belül, majd jöhetnek a függönyök.

Fotó: Shutterstock

3. Mozogjanak a bútorok

Itt az ideje elhúzni a bútorokat, alatta és mögötte is porszívózni, felmosni. Ne siessünk visszatenni a tárgyakat a helyükre, hadd szellőzzön a bútorok háta és a falfelület egy kicsit.

4. Rendezzük is!

Ha már egyenként leszedjük a könyveket a polcról, hogy port töröljünk, rendezetten tegyük vissza. Úgy, ahogy az nekünk a legjobb: betürendben, témakörök vagy akár szín szerint. Ugyanez igaz a polcon álló csecsebecsékre is, mielőtt letisztítva visszatesszük, gondoljuk át, hogy biztos szükségünk van-e rá.

Fotó: Shutterstock

5. Pillantsunk fölfelé

A tavaszi takarítás lényege, hogy a lakás azon területeire is koncentrálunk, amelyekre az év többi részében nem jut idő vagy energia. Hosszú nyelű portörlővel tisztítsuk meg a mennyezeti lámpákat, ventilátorokat és díszléceket.

6. A játékok is koszolódnak ám

A műanyag, elektronikával nem rendelkező játékokat nyugodtan tegyük be a mosogatógépbe, a szőrmés, plüssök pedig mehetnek a mosógépbe!

7. Ritkán kell, de kell

A díszpárnákat, kanapéhuzatokat egy évben elég háromszor kimosni, a tavaszi nagytakarítás például jó alkalom hozzá. Ezek mosásakor használhatunk a megszokottnál több öblítőt, hogy sokáig érezhessük a finom illatot.

8. Tisztán feküdjünk

Nem szabad elfeledkeznünk az ágyak matracának tisztításáról sem. Első lépésként porszívózzuk ki, csak a gép csövét használva. Majd fújjuk be fertőtlenítő sprayvel, és át is vasalhatjuk, hiszen a hő is öli a baktériumokat.

9. Mi van a szekrényben?

Ahogy melegszik az idő, muszáj elpakolni a vastag, téli pulóvereket és elővenni a nyári holmikat. Ha már pakolunk, mindjárt töröljük ki a polcokat, szekrényeket.

Fotó: Shutterstock

10. A táska mélyén

Szánjuk időt arra, hogy kipakoljuk a táskákat, összegyűjtsük a kiszóródott aprót, a koszos papírzsepiket, elhasznált maszkokat és örüljünk azoknak a kincseknek, amiket elveszettnek hittünk és most előkerülnek.





Ezeket olvastad már?
Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

Tiszta otthonra vágysz? Ez az öt tipp segít, hogy ezt elérhesd!

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

8 + 1 dolog, amit talán te sem takarítasz a konyhában, pedig kellene

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Pofonegyszerű módszerrel varázsolhatod nagyobbá a kertedet

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Mostantól nem csak a konyhában használod majd az élesztőt – Elképesztő hatás!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás