Akár álmai házát tervezi, akár egy egyszerű kozmetikai frissítésen gondolkozik fontos, hogy milyen színek kerülnek a falra. A lakásunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat, viselkedésünket, hatásuk van egészségünkre és boldogságunkra is, hiszen pszichológiai értelemben, a szín érzelem.

A festék színeinek kiválasztásakor több tényezőt kell figyelembe kell venni. Figyelni kell a természetes fények irányára, a bútorok színeire, stílusára, illetve, hogy mennyit és melyik napszakban fogja használni az adott szobát.

Ezen általános szabályok közül Tash Bradley színpszichológus kiemeli, hogy elengedhetetlen a helyiség fényirányának felmérése.

„Például az északi fekvésű szobák a legkevesebb természetes fényt kapják, ami azt jelenti, hogy általában sötétebbek és gyakran hidegnek érződnek. Ezért szoktuk a világosabb árnyalatokat javasolni, vörös vagy sárga aláfestéssel – alapvetően kiegyenlítik a hideg tónusokat” – magyarázza a színpszichológus, Tash. Ezzel ellentétben a déli fekvésű szobák egész nap rengeteg természetes fényt kapnak. Ezekhez a szobákhoz a szakértő az olyan hidegebb színeket javasol, mint például a kék a zöld vagy a szürke, melyek kiegyenlítik a napfény intenzitását.

Ezek alapján a szakértő a kékek, a halvány rózsaszín, a lágy zöld és a semleges föld tónusú árnyalatok használatát javasolja a hálószobához.

A világoskék színek nyugtató, pihentető hatással bírnak. A szakértő a világoskék színek mellett ajánlott egy sötétebb kékes-zöld árnyalatot amely napközben segít a munkára való koncentrálásban, este pedig egy gyertyafény vagy lámpafény mellett pihentető hatást kelt.

A halvány rózsaszín árnyalatok melegséget árasztanak – a vörös pigment halvány megjelenése miatt a hálószoba kellemes és elegáns hangulatot áraszt.

A világos bézs, sárga és szürke aláfestéssel mindkét világ legjavát nyújtja – semleges szín, modern csavarral. Ettől a színtől a szobát harmonikusnak és stabilnak érzi.