A településen repülő autók és hipergyors közlekedés lesz, de az okosvárosi életformát mesterséges holdak, holografikus tanárok és robotdinoszauruszok is segítik majd. A szaúdi koronaherceg az 1001éjszaka meséinél is érdekesebbről álmodik a csaknem százötvenezer milliárd forintos projektben, amelynek kivitelezése idén kezdődik Line településrész megépítésével. A leendő Vörös Tenger partján fekvő megacity összesen tizenhatezer négyzetkilométeren fog elterülni.

Fotó: neom.com

Összehasonlításképpen Tokió, a világ legnagyobb városa mindössze csak 2194 négyzetkilométeres, Budapest pedig 525, vagyis több, mint harmincszor férne bele a gigavárosba, amely három szinten működik majd. A felső a lakosoké, a napfényé és a természeté lesz, alattuk terülnek el a zárt szervíz-alagutak és legalul kap helyet a település gerince, a high-tech tömegközlekedés. Az emberközpontú és adatokra alapozott civilizáció mellett, a környezetbarát működés áll fókuszban, az energiát száz százalékban megújuló energiaforrásokból, nagyrészt szél- és napenergiával fogják megtermelni.

Fotó: neom.com

Neom Line nevű településrészét úgy tervezték meg, hogy senkinek ne kelljen feleslegesen gyalogolnia, minden: iskolák, kórházak, parkok, elérhető közelségben lesznek öt percen belül, de ha valakinek messzebb akad dolga, akkor a földalatti extra gyors tömegközlekedési eszközökön vagy autonóm járműveken maximum húsz perc alatt elérheti desztinációját.