Kezdd a selejtezéssel!

Itt az ideje felpakolni a nyári ruhákat és cipőket, és levenni a melegebb, vastagabb öltözéket. Pakolás közben számos olyan darabbal találkozhatunk, amiket már évek óta nem hordtunk. Szabaduljunk meg a feleslegtől, dobjuk ki, vagy ha jó állapotban van, ajándékozzuk el. A selejtezést a konyhában, a nappaliban és a garázsban is elvégezhetjük. Rend a lelke mindennek!

(Fotó: Shutterstock)

Szerezzük be a kellékeket!

Víz nélkül nem lehet takarítani, de csak vízzel sem lehet. Ahhoz, hogy alaposak és hatékonyak legyünk, be kell szereznünk a megfelelő tisztítószereket, köztük a vízkőoldót, a zsíroldót, és a felmosószert. Persze ha valaki inkább a természetesség híve, akkor elő a citrommal, az ecettel és a szódabikarbónával. Ne feledkezzünk meg a rongyokról sem!

Nem mindegy a sorrend!

Bentről ki és fentről le – talán ez a legfontosabb aranyszabály. Emellett mindenképp a rendrakással és a törölgetéssel kezdjük, ezután jöhet a porszívózás és végül a felmosás.

Együtt könnyebb!

Sokan ilyenkor takarítót is bérelnek, de ha ezt nem bírja a pénztárcánk, akkor sincs probléma. Vonjuk be az egész családot, sok szorgos kéz csodákra képes.

Egy kis szórakozás belefér!

Egy őszi nagytakarításra akár az egész hétvégénk rámehet. Ha nehezen bírjuk a hosszú és monoton munkát, érdemes berakni a kedvenc lejátszási listánkat vagy egy olyan beszélgetős, rádiós műsort, ami akár órákon át leköti a figyelmünket.