Legyen akár segítőkutya vagy imádnivaló házikedvenc, a legtöbb kutya utálja a kötelező fürdést. A vizet nem kedvelő kutyák gazdijai pedig sokszor bármit megadnának, ha végre áttörést érhetnének el kedvencüknél a fürdést illetően. Sokan már napokkal a „borzalmak” előtt gyomorgörccsel gondolnak arra, hogy hamarosan meg kell fürdetni a kutyát, erről korábban a Bors is írt. De ennek nem muszáj így lennie, persze mindig vannak kivételek és súlyos esetek, de a legtöbb kutyussal bizony meg lehet szerettetni a fürdést. Erre hozott most a Metropol néhány tippet:

A fürdőkád nem ellenség

Mind kölyök, mind felnőtt kutya esetén érdemes először a fürdőkádat megszerettetni kedvencünkkel. Ezt igen egyszerűen megtehetjük. Csalogassuk be a kutyust a fürdőszobába, tegyük be – ha nagy testű ugrassuk be – a kádba, amiben még nincs víz. Ha látjuk rajta, hogy fél, simogassuk, nyugtatgassuk egészen addig míg leül, lefekszik, láthatóan valóban megnyugszik. Amikor nyugodt, adjunk neki jutalomfalatot. Ezt akár minden nap vagy kétnaponta megtehetjük, míg azt látjuk, hogy már önként és farokcsóválva ugrik a kádba.

Kevés víz, sok türelem a kutyával

Miután kedvencünk már rájött, hogy a fürdőkádban biztonságban van, nincs csapdában és a „nagy fehér szörny” nem nyeli le őt, jöhet a következő lépés. Nagyon kevés vízzel megtöltjük a kádat, ami éppen csak a mancsát lepi el. Tegyünk a kád aljára tapadós gumis szőnyeget, így a kutya sem csúszik el és a kádat sem sérti fel a karmaival. A jutalomfalat és a türelem ebben a helyzetben is csodákra képes! Akár csak korábban, várjuk meg míg megnyugszik a kutya, leül, elkezdi élvezni, hogy vízben tapicskol.

MTI/Sóki Tamás

Jöhet a lassan folyó víz a kutya mancsaira

Ha már megszokta a kutyus, hogy a kádban tényleg nem érheti baj, megpróbálhatjuk azt is, hogy miután beugrott, langyos, számára kellemes lassan folyó víz mellett adunk neki jutalomfalatot a kádban. Így már lassan hozzászokik, hogy a bundája és a bőre is vizes legyen, és nem fog félni. Lassan elkezdhetjük adagolni a hátára, testére is a vizet. Vigyázzunk a kutyus fülére, ne menjen bele a víz ez ugyanis gyulladást okozhat és legközelebb újra félni fog.

Fontos a kutyasampon minősége

Nagyon fontos, hogy olyan sampont használjunk, amitől nem szárad ki a kutya bőre és nem csípi. Ezt onnan tudjuk, hogy akár még napokon át viszket, vakarózik és hempereg a földön, amit korábban esetleg nem csinált. Érdemes állatorvossal, kutyakozmetikussal megbeszélni, hogy melyik sampont ajánlják a kutyusnak. Ha nem a megfelelő készítményt használjuk kellemetlenül fogja érezni magát a kutya és nem tudjuk vele megszerettetni a fürdést.

Szárító vagy törölköző?

Sok kutya fél a szárító hangjától, ráadásul a számunkra megfelelő hőfok égetheti kedvencünk bőrét. Ha erőltetjük a szárítót összekapcsolhatja azt a fürdéssel és újra félni fog a folyamattól. A legegyszerűbb, ha alaposan áttöröljük és addig nem engedjük ki a szabadba, amíg meg nem száradt teljesen. Érdemes éppen ezért este intézni a fürdést, reggelre ugyanis biztosan megszáradt kedvencünk.

MTI/Mohai Balázs

Vannak azonban kreatív megoldások is. Egy gazdi például mogyorókrémet kent a falra, amit a kutyája boldogan nyalogatott le magáról, míg a gazdija megfürdette.