„Anya, lementem a haverokkal! Csak az órám viszem! Majd jövök!”

Az okosórát kolléganőnk és kiskamasz fia tesztelte (Fotó: Metropol)

Íme a beszámoló:

Az Xplora X5 Play készülékkel nyugodtan elengedjük őket, menjenek, találkozzanak, éljék az életüket. Mi, szülők pedig nyugodtan számíthatunk a beépített GPS-szel rendelkező óriásbébi-őrzőnkre. Rajta keresztül elérjük gyerekünket, felhívhatjuk, sms-t küldhetünk neki, hang- és képüzenettel is meglephetjük.

Egyesíti az okosóra, a mobiltelefon és a fitneszkarkötő tulajdonságait.

A készülék saját SIM-kártyája révén képes rá, hogy csatlakozzon a mobilhálózathoz, így tudjuk vele elérni gyermekünket. Mivel a biztonság a legfontosabb, csak a szülő telefonján, az alkalmazásban előre beállított számokról hívható, illetve ugyanúgy csak ezeket a számokat tudja felhívni a csemete.

A saját okostelefonunkra telepített alkalmazásban – cellainformációk, a közelben lévő wifihálózatok és műholdjelek segítségével – folyamatosan nyomon tudjuk követni, hogy merre jár. Az alkalmazásban lehetőség van biztonsági zónák beállítására: ha az órát viselő gyerek be- vagy kilép a zónahatáron, a készülék automatikusan üzenetet küld a szülő telefonjára. SOS-funkció: a főgomb nyomva tartásával (5 mp), előre megadott telefonszámot hív fel.

Pink, kék és sötétszürke színben kapható (Fotó: Xplora)

Mit tud az Xplora X5 Play:

 • hívásfogadás, hívásindítás, de csak az általunk engedélyezett telefonszámok hívhatók,
 • üzenet fogadása, egyszerű, előregyártott, szöveges üzenet, hangfelvétel küldése,
 • alapfunkcióként SOS-gomb (egyetlen gomb 2 másodpercen keresztüli nyomásával az általunk berögzített telefonszámokat hívja),
 • beépített GPS, mellyel nyomon követhetjük, hol jár éppen a kölyök,
 • 2MP kamera,
 • lépésszámláló, játékosított aktivitásmérő és ösztönző jutalmakkal,
 • IP68 por- és vízállóság,
 • 54 gramm súly,
 • 800 mAh akku,
 • Qualcomm SoC,
 • 512MB RAM, 4GB tárhely.

 

Így álljunk neki:

 1. Telepítsük fel az Xplora szoftverét a saját telefonunkra (ingyenes az App Store és Google Play áruházban is), az óra QR-kódja beolvasásával rendeljük hozzá az órát.
 2. Állítsuk be a kért adatokkal a gyerek profilját.
 3. Jelöljük ki a biztonsági zónát.
 4. Adjuk meg a gyerek által elérhető telefonszámokat.

A biztonsági zónákat az alkalmazáson belül adhatjuk meg, szerkeszthetjük Fotó: Metropol

 

Az Xplora alkalmazás üzenetet küld, amikor kilép a gyerekünk egy biztonsági zónából, és belépett egy biztonsági zónába (Fotó: Metropol)

Biztonsági zóna

Állítsuk be a telefonunkon, hogy melyek azok a helyek, ahol a gyerekünk általában az idejét tölti: ilyen az otthon, az iskola, az iskolán kívüli szakkör, edzés, tábor helyszíne.
Ahogy a gyerek kilép onnan, a telefonunkon automatikus üzenet érkezik, hogy elhagyta, és amint belép egy másikba, szintén üzentként megkapjuk, hogy belépett a biztonsági zónába.

Megnéztem, jön-e már (Fotó: Metropol)

Követés

Enyhe titkosügynökös érzést ad ez a nyomkövetés. De ez a funkció a gyerekre várakozáskor sokat segít a türelmetlenségünkön. Egy-egy követés 60 mp időtartam, 10 mp-kénti frissítéssel. A pozíció pontossága a jelszintektől függően 20–40 méter közé tehető.

Személyes kedvencem az előzmények menü gyerekem napi csillagtúráival, Xplorával nem csak azt tudom hol jár, de még azt is hogy hol mikor járt (Fotó: Metropol)

A gyerek tapasztalatai:

 • szeretem, hogy telefon nélkül is működik, és fel tudtok hívni, vagy üzenni nekem,
 • kényelmes az óraszíj, bőrbarát, komfortos érzésem van,
 • jó, hogy tudjátok, merre járok.