RETRO RÁDIÓ

Átértékeltük a járvány miatt az életünket és a munkánkat





„Nagy felismerések” születtek a járványidőszakban a legtöbb munkavállaló életében saját állását és életét tekintve.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.07.
változó élet

A járvány miatt újabb jelentős mozgás indulhat be világszerte a munkaerőpiacokon, mert sokan átgondolták az életüket, és azt, hogy mit szeretnének elérni a munkahelyükön – derült ki a több mint 27 ezer dolgozó megkérdezésével 34 országban készült Randstad Workmonitorból.

Sokan keresnek új munkahelyet

Globálisan és itthon is egyre többen fontolgatják új munkahely keresését. Az elmúlt két évben összevissza változott a világ körülöttünk, rengeteg embernek kellett új munkahelyet, sőt néha új szakmát keresnie. A tömeges elbocsátásokat sok helyen rohamos toborzások követték.

Aki nem tud alkalmazkodni, elbukik

A járvány kihívásai mindenhol felszínre hozták a dolgozók alkalmazkodóképességét is: sokan vesztették el jövedelmüket, akik nem voltak alkalmazkodóképesek, mások pedig fejlődtek: új tudásokra tettek szert, sokan pedig új szakmát is kitanultak.

Stresszesebbek lettek a hétköznapok

Természetesen a magyar munkavállalókra is hatással voltak a pandémia, a home office és a bizonytalanság hosszú hónapjai. A alkalmazásban álló magyarok 44%-a számolt be arról, hogy stresszesebbé váltak a mindennapjai a pandémia óta, és ez változtatásra sarkallja.

Mások hasonló döntése minket is befolyásol

Nemzetközi szinten a megkérdezettek több mint fele, Magyarországon 42% nyilatkozott úgy, hogy kollégáik vagy barátaik hasonló döntései inspirálták abban, hogy változtassanak a karrierjükön. Itthon összességében a megkérdezettek alig több mint háromnegyede elégedett eddigi karrierdöntéseivel, ami nemcsak a nemzetközi átlag (84%) alatt van, de környező országokhoz képest is alacsony.

Nálunk a bérezés szerepe nagyon fontos

A magyaroknál kiugróan magas – és ezen a járvány sem változtatott – a bérezés és a juttatások szerepe a karrierdöntések során. Világelsőként, nálunk a megkérdezettek 84%-a nyilatkozott úgy, hogy a bér a legfontosabb egy állásajánlat értékelésekor. Bár mindenhol ez a tényező vezet, sehol sem annyira kiugróan, mint nálunk, hiszen globális átlag mindössze 58%.

Fontos a rugalmasság és a biztonságos munkakörnyezet

A bérek mellett íme a további szempontok, amelyek a hazai munkavállalókat befolyásolják karrierdöntések során. A magyarok a rugalmasságot (50%) is jóval a világátlag (39%) feletti súllyal veszik latba, lényeges a biztonságos munkakörnyezet (48%) is, és értékelik, ha egy figyelmes és tiszteletreméltó munkaadónak dolgozhatnak (45%). Mivel sokan számoltak be a stressz-szint emelkedéséről, érthető, hogy 39% számára szempont, hogy kezelhető mértékű legyen a munkahelyi stressz.

A járvány hatására… Átértékeltem a munka szerepét az életemben 80% Úgy érzem, több rugalmasságra van szükségem 76% Tisztábbá váltak a karriercéljaim 67% Felvértezve érzem magam a változtatásra 55% Stresszesebb vagyok 44%

Fotó: Shutterstock

 

 





Ezeket olvastad már?
Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás