RETRO RÁDIÓ

Squid Game - Dél-Korea legújabb szenzáció sorozata





A Squid Game, vagy magyarul a Nyerd meg az életed! című dél-koreai sorozat hatalmas népszerűségnek örvend az egész világon.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.25.
sikerfilm

A Netflix új koreai sikersorozata a Nyerd meg az életed! - angolul Squid Game- hihetetlenül idegőrlő, izgalmas és „kicsit” véres is. A sorozat témája egyedi módon hajaz olyan sikerfilm sorozatokra, mint a Fűrész vagy az Éhezők viadala. A sztori civil emberekről szól, akiket hatalmas adósságuk miatt behajtók és maffiózók üldöznek, ezért bármire képesek, hogy pénzhez jussanak. Egy nap egy rejtélyes ember keresi fel a főszereplőt, Seong Gi-hun-t és hatalmas pénzösszeget ajánl fel neki… persze csak ha részt vesz egy játékban és meg is nyeri azt. Később kiderül, hogy ez az ajánlat, több mint 450 másik kétségbeesett embernek is szólt, akiket hasonló módszerekkel csalogattak be egy brutális élet-halál versenybe, ahol 45,6 milliárd koreai von, azaz körülbelül 12 milliárd forint a tét. A játékszabály egyszerű: ha megnyered mind a hat játékot, megkapod a pénzt. Ha veszítesz, kiesel…

Az első játékban 456 fő verseng Fotó: Netflix

 

Régóta a fiókban volt a sztori

A sorozat rendezője, Hwang Dong-Hyuk már 2008-ban megálmodta a történetet, ám annyi adóssága volt akkoriban, hogy nem tudta vászonra vinni az ötletét. Elmondása szerint ez inspirálta őt, hogy kitalálja ezt a brutális sztorit, ugyanis azt nyilatkozta, ha akkor létezett volna ilyen játék, ő is részt vett volna benne. Hat hónapjába került, míg megírta az első két epizódot, de a nehézkes kezdet után, végül 2009-ben befejezte a forgatókönyvet. Mivel Koreában elég szigorú szabályok vonatkoznak a filmbéli brutalitásra és erőszakra, nem engedélyezték a sorozat elkészítését. 10 év elteltével tudta csak elkezdeni a forgatást, miután a Netflix megvette a jogokat. Szeptember végi debütálása óta ez az egyik legnézettebb sorozat az egész világon.

 

Gyerekjáték!

A sorozatban 6 megpróbáltatáson kell végigmenni a résztvevőknek. Ezeket mind olyan gyerekjátékok inspirálták, amilyeneket általános iskolában, vagy táborokban játszanak, csak egy kis brutális csavarral. Elsőre egyik sem tűnik túl bonyolultnak, ám a sorozatot nézve gyorsan kiderül, hogy egyáltalán nem ez a helyzet.

Katonák figyelik a játékosok minden mozdulatát Fotó: Netflix

 

Nem használtak animációt

Az első játékban 456 résztvevő verseng. A legtöbb rendező ezt megoldotta volna computer animációs sokszorosítással, hogy ne kelljen ennyi statisztát összegyűjteni, de Hwang ragaszkodott hozzá, hogy élő emberekkel játszák el. Ezért a főszereplőkön kívül több, mint 400 ember volt jelen a forgatáson. A díszletek tekintetében sem volt hajlandó a kompromisszumra. A játékokban monumentális szobák és díszletek láthatóak, ezeket szinte mind megépítették, hogy a lehető legautentikusabb élményben legyen része a nézőknek.

 

Világhírű színészek játszanak benne

Nem gondolná az ember, de a Nyerd meg az életed! színészei nem csak Koreában híresek. Az egyik női főszereplő például Jung Ho-yeon világhírű modell. Olyan divattervezők kifutóin vonult már, mint a Dolce&Gabbana, a Fendi, vagy a Louis Vuitton.

Lee Byung-hun, aki a titokzatos maszkos embert alakítja, számos amerikai sikerfilmben szerepelt már. Láthattuk például a 2015-ös Terminátor: Genisys, A hét mesterlövész és a G.I.Joe: A kobra árnyéka című filmekben.

Az indiai származású Anupam Tripathi, egyike a kevés külföldi szereplőnek. A 32 éves színésznek nem ez az első Netflixes szereplése, ugyanis játszott az Űrsepregetők című 2021-es sorozatban.

 

A folytatás

A Netflix még nem tette hivatalossá, de szinte már biztos, hogy lesz második évada a Squid Game-nek. Az első évad végére sok mindenre fény derült, ám van olyan szál a sztoriban, ami elvarratlan maradt. A rendező elárulta, hogy az elmúlt 12 évben rengeteg ideje volt fejleszteni a történetet, így ha a nagyközönség úgy kívánja, van még egy-két dolog a tarsolyában.

A Squid Game a világ egyik legnézettebb sorozata Fotó: Netflix

 





Ezeket olvastad már?
Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ez a csillagjegy ma nosztalgikus hangulatba kerül

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Ezekre nagyon figyelj, mielőtt busszal utaznál az adventi vásárba!

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Mi történhetett? Már a gitárjait is eladja a legendás zenész

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Online is megtekinthető a bravúros cirkuszi előadás a Magyarnemzet.hu felületén

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás