„A munkavállalók többsége nem érzi magát komfortosan, ha angolul kell megszólalnia” – mondta lapunknak Varga Petra, az iCan Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.

Merjünk más nyelven is megszólalni

A szakértő szerint a probléma gyökere az általános és középiskolai nyelvoktatásból ered, mivel a létszám miatt kevés lehetőségük van a diákoknak idegen nyelven megszólalni és kifejezni magukat. De mit tehetünk annak érdekében, hogy legyőzzük az idegen nyelvi kommunikációs szorongásunkat?

„Ennek két módja van. Az egyik az, hogy meg kell értenünk és el kell hinnünk azt, hogy nem attól lesz értékes a kommunikáció, hogy feltétlenül mindent tökéletes nyelvtannal mondunk el. Hiába van benne egy pici hiba, az a lényeg, hogy a beszélgető partnerünk megkapja az üzenetünket és mi megértsük az ő üzenetét” – mondta Varga Petra.

Üzleti nyelvoktatás

„Ha egy cég szeretne szervezni nyelvi oktatást, akkor először azt kell eldönteniük, hogy egyéni oktatást szeretnének-e, ezt általában közép- és felső vezetőknek szokták adni. A csoportos oktatásokat pedig általában a többi munkavállalónak szokták lehetőségként felkínálni. Mi csak kis csoportot vállalunk, ami körülbelül négy főt jelent. Azért döntöttünk így, hogy mindenki kaphasson elég lehetőséget angolul megszólalni és a beszédet gyakorolni” – mondta az iCan Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.

Fotó: Shutterstock