RETRO RÁDIÓ

Katonás csapatjáték – minden, amit az airsoftról tudni kell





Előbb vagy utóbb mindenki kipróbálja az airsoftot, aki kisgyerekként ámulattal nézte, csodálta a katonai, rendőrségi bemutatókon látható fegyvereket, vagy aki rajong a játékkonzolok „lövöldözős” játékaiért. De aki csak egy hétvégi kikapcsolódásra, mozgásra vagy újdonságra, adrenalinlöketet adó kalandjátékra vágyik, az is hamar a sport rajongójává válhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.10.26.
airsoft

Hogyan zajlik a játék? Mi a lényege? Milyen felszerelés kell hozzá? Kiknek ajánljuk? 4 pontban foglaltuk össze a legfontosabb információkat.

Mi az airsoft?

Egy katonai extrém sport, speciális, nem éles lőfegyverrel játszott csapatjáték, aminek lényege: mozgás a szabad levegőn, valamint a csapatszellem, az összetartás érzésének erősítése. Itthon és külföldön is népszerű, számos sportegyesülete működik, amelyek rendszeresen szerveznek airsoft „összecsapásokat” az érdeklődőknek és a versenyzőknek.

Azért különösen népszerű, mert a játékosok olyan airsoft fegyvereket használnak, amelyek 1:1 arányú replikák, az eredeti fegyverek élethű másolatai, és megszólalásig hasonlítanak a valódi fegyverekhez. Úgy is kell használni őket, mintha igaziak volnának. Az utóbbi évek fegyvergyártásának egész arzenálja megtalálható az airsoft fegyverek kínálatában.

Egy airsoft ütközetben lényegében csapatok háborúznak egymással. A játékosok katonai ruhában, védőfelszereléssel (például sisakkal, védőszemüveggel, térdvédővel) ellátva, fegyverrel a kezükben harcolnak, a fegyverekből kilőtt speciális, 6-8 mm átmérőjű gömblövedékkel. De az airsoft sokkal inkább szól a sportról, mint a csatáról. Ezekre a versenyekre nem Rambót játszani mennek a versenyzők, itt nagyon fontos a szervezettség, az összetartás és a bajtársiasság, a csapatban mindenkinek meghatározott feladata van.

Egy játék kb. 4-6 óráig (néha rövidebb ideig, pl. 60 percig) tart, ez a pálya méretétől és a játék típusától is függ. Az airsoftosok egy összetartó közösség, ahol könnyen találhatunk barátokat, versenytársakat, a tapasztalt játékosok pedig szívesen segítenek az újaknak.

Milyen fegyvert válasszunk?

Az airsoftot kezdőknek elég egy jó puska, mellé esetleg egy pisztoly. Fontos, hogy megbízható helyről, ismert márkájú fegyvert vásároljunk, a piacokon kapható „gagyit” jobb elkerülni. Érdemes a Vatera online piacterén böngészni az airsoft fegyverek között. Nagy a választék, megtalálhatunk szinte mindent, amire egy airsoft játékosnak szüksége lehet. Sokféle modell között válogathatunk, de döntés előtt érdemes kézbe venni néhányat, mert lehet, hogy tetszik ugyan nekünk egy fegyver, ám kiderülhet, hogy nem áll kézre, nem kényelmes a használata. Fontos megbízhatóság, és az, hogy a fegyver üzemeltetése ne legyen túlságosan költséges.

Az airsoft fegyverek három csoportja:

  • kézi és alacsonyabb teljesítményű fegyverek,
  • mesterlövész fegyverek, ezek távcsövesek, 20 méternél közelebbről nem szabad használni,
  • nagy teljesítményű, sorozatlövést is támogató fegyverek, a gránátvetők, gránátok használata korlátozott, kizárólag a játékszervező engedélyével lehet ilyet használni.
  • Az airsoft fegyver légfegyvernek minősül, hazánkban nem engedélyköteles, felnőtt felügyelete mellett kiskorú, 16. évüket betöltött fiatalok is használhatják a játékhoz. Ezeket a fegyvereket tömegközlekedési eszközökön (de még saját autóban is) csak kiürített állapotban, a véletlen elsülés ellen biztosítva, tártól és lőszertől elkülönítve, zárt tárolóban szabad szállítani.

    Airsoft felszerelések

    A megfelelő airsoft védőfelszerelés azért lényeges és nélkülözhetetlen az airsoft esetében, mert versenyezni csak védőszemüvegben vagy védőmaszkban lehet, és az is fontos, hogy minél kevesebb bőrfelület maradjon szabadon. Egy vastag overall megvédi a testet a lövedéktől, de a szemünk és a fogaink épsége érdekében a védőmaszk viselése is erősen ajánlott. Jó szolgálatot tehet egy sál vagy kendő a nyak védelmére, a kesztyű, a kényelmes és strapabíró bakancs, valamint a fejünket védő sisak. A ruhánk készüljön ellenálló szövésű, terepszínű anyagból. Az airsoft játék közben mindenféle kiegészítőre szükségünk lehet (pl. tárak, kulacs), ezért vegyünk egy hátizsákot vagy taktikai zsákot is.

    Az airsoft játékosok általában békés, szelíd emberek, akik csak a pályára lépve válnak katonává, kommandóssá. Sokan áldoznak pénzt arra, hogy olyan legyen a felszerelésük (mellény, egyenruha), mint egy igazi katonának. Talán ez az átalakulás ennek a játéknak az egyik legvonzóbb tulajdonsága, hogy hétköznapi életünkből egy időre kilépve, szabadon játszhatunk katonásdit, hiszen a felszerelés sokszor teljesen eltakarja, hogy kik vagyunk, és ettől lesz teljes a kikapcsolódás. A másik nagyon jó ebben a játékban, hogy csak a becsületes játékosok maradhatnak a csapatban. A szabály ugyanis az, hogy az eltalált játékosnak kell jeleznie, ha eltalálták, és nem érdemes csalni, mert nagyon hamar kiderül, az illetőt pedig kizárják a játékból.

    Az airsoft igazi, izgalmas, adrenalinlöketet adó akciójáték is, ezért nélkülözhetetlen hozzá a jó fizikai állóképesség és a lelki felkészültség is. Ha mindezek már megvannak, akkor kezdődhet is a kaland!





    Ezeket olvastad már?
    Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

    Nagy szerencsét ígérnek a bolygók: 4 csillagjegynek pénzt hoz a Bika hava

    Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

    Így pucolhatod meg a hagymát sírás nélkül!

    Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

    Kétkedést és komoly akadályokat hoznak a csillagok: erre számíthatsz ma a horoszkópod alapján

    „Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

    „Több mint 20 milliót keresek havonta azzal, hogy van egy OnlyFans-oldalam, ettől jobb anya is lettem”

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás