Hogyan NE próbálj megszabadulni az ágyi poloskától?





Tiszta udvar, rendes ház! Hirdették az 1960-as években a házak falaira erősített táblák, melyek az adott ingatlan külső-belső küllemét dicsérték. Egy-egy ilyen házban méltán számíthattunk pedáns rendre, csillogó tisztaságra. Bár a mozgalom mára eltűnt, a tiszta ház iránti igény talán megmaradt. Sajnos azonban hiába tartjuk rendben a házainkat, az udvarunkat, rendre lehetnek olyan hívatlan vendégeink, akiktől nehéz, sőt szakember nélkül szinte lehetetlen megszabadulni. Ilyenek az ágyi poloskák is, akik a közhiedelemmel ellentétben nem csak a koszos, rendetlen házakban vernek tanyát, bár az kétségtelen, hogy egy bútorokkal telezsúfolt lakásban több helyük van elbújni. Ugyanúgy megjelenhetnek egy tiszta, rendes házban vagy lakásban is. (x)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2022.07.28.
hirdetés

 

Forrás: blatox.hu

Az ágyi poloskáról dióhéjban

Az ágyi poloska (szinte kedvesnek ható népi nevén csimaz vagy palacka) egy 4-8 mm nagyságú, rozsdabarna színű, vérszívó, szárnyatlan rovar. Attól függően, hogy épp jóllakott vagy táplálkozás előtt áll kicsit más alakú a teste. Alapállapotában laposabb és korongszerű. Testét apró szőrszálak fedik. A lábain lévő kis tapadókorongok és karmok segítségével szinte bármilyen felületen képes megkapaszkodni, de a textileket (ágynemű, ruha) kevésbé szereti. Táplálékául szinte kizárólag az emberek és a melegvérű állatok vére szolgál. A nőstény naponta rak petéket, így mondhatjuk, hogy igen szapora rovar, hamar el tud terjedni a házban. Ahhoz, hogy a petéből kifejlett rovar legyen általában 20-60 napra van szükség. 15ºC és 37ºC közötti hőmérsékleten érzi jól magát.

Az ágyi poloska csípését nem feltétlenül veszi észre mindenki. Apró termete miatt maga a csípés egyáltalán nem fájdalmas, a helye viszont már annál inkább feltűnő, mert apró piros foltok és viszketés jelzi. Az ágyi poloska általában éjszaka aktív, nevét onnan kapta, hogy ágyban fekve szerezzük a legtöbb csípést. Akkor is olyan testrészeken, amik a pizsamából, takaróból kilógnak. Például: kézfej, lábfej, lábszár, nyak. Szerencsére a csípéssel fertőző betegségeket nem terjeszt, tehát nem kell olyan következményektől tartanunk, mint a kullancsok esetében.

Rejtőzködő életmódot folytat, a fényre, légmozgásra érzékeny. Csak táplálkozás céljából bújik elő, majd ha végzett a vérszívással, igyekszik is vissza a búvóhelyére, ami legtöbbször képkeretek, kapcsolók, bútorok, könyvespolcok hézagai, eldugott részei.

Ne forgasd fel az egész szobát!

Természetes reakció, hogy ha észrevesszük az ágyi poloska jeleit, ami maga a rovar vagy az üledéke (jellemzően apró pirosas pontok), levedlett kültakarója is lehet, akkor megpróbáljuk eltávolítani a bútordarabot, amin megláttuk. Sajnos ez nem vezet eredményre. Az pedig még kevésbé, ha megpróbáljuk átvinni valahová a bútort esetleg mosás vagy porszívózás céljából.

Az sem segít, ha az adott bútort bezsákoljuk és magunk próbáljuk valamivel lefújni. Ezek közül egyikkel sem fogjuk elérni a kívánt eredményt. A bútorok mozgatásával épp hogy elősegítjük a rovar további terjedését, hiszen a lakás olyan részeibe is eljuthat, ahová „magától” nem biztos, hogy elmászott volna. Az átrendezéssel, elszeparálással tehát nem fogunk tudni eredményes ágyipoloska-irtást végezni. A különböző, boltban kapható rovarirtók használata nem fog segíteni, még akkor se, ha esetleg egy nagyobb fészekre bukkanunk valahol a könyvespolc sarkában vagy a bútorok hátoldalán.

Ne reméld, hogy elég, ha kidobod a matracot!

Ahogy az előbbiekből kiderül, az ágyi poloska nem csak az ágyunkban, matracunkban élheti világát, hanem a ház számos más részén is. Azért, mert történetesen ott látjuk a nyomait, még nem lesz elég megszabadulni a matractól. Amint fentebb írtuk, a matrac huzatának mosása, kiporszívózása se jelent megoldást, hiszen a búvóhelye, fészke bárhol máshol is lehet. Ez jó hír is lehet, hiszen nem kell megválnunk a kedvenc matracunktól, ágyneműnktől. Egy matracnak ma már igen borsos ára is lehet, ezért semmiképp se növeljük az ágyipoloska-irtás költségeit ilyen még félmegoldásnak sem nevezhető dolgokkal.

Ne próbáld szakember nélkül megoldani a poloskakérdést

Amit tehát az eddigiekből láthatunk, hogy az ágyi poloska az a rovar, amit ilyen-olyan, interneten keringő házi praktikákkal szinte lehetetlen teljeskörűen kiirtani. Ha csak gyanítjuk, hogy ágyi poloskák költöztek a házunkba, lakásunkba, akkor mindenképp kérjük szakember segítségét. Sajnos ezeknek a rovaroknak a kiirtásához elengedhetetlen valamilyen vegyszer használata. Itt csak az segít, ha maradéktalanul elpusztítják a szakemberek az összes kifejlett rovart, petét, lárvát. Nagyon fontos tehát, hogy már az első jelek után (csípések megjelenése a bőrön, ürülék a tapétán, ágyneműn, függönyön) hívjunk szakembert, mert minél később cselekszünk, annál nagyobb nőhet a populáció. Szerencsére számos rovarirtással foglalkozó céget találhatunk, akik az ágyi poloskával is sikeresen fel tudják venni a harcot, az ő kiirtásukra is specilaizálódtak. Minél előbb szerezzük vissza a nyugodt alvás legfontosabb alapkövét, annál jobb. A baráti beszélgetéseknek helyt adó kanapéról nem is beszélve.

(x)





Ezeket olvastad már?
„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás