A szódabikarbóna nemcsak ezért népszerű, mert olcsó, hanem mert rengeteg felhasználási módja van. Alkalmas szagtalanításra, tisztításra, fényesítésre és fehérítésre is.

Le a drága tisztítószerekkel, filléres trükkel ragyoghat a lakás Fotó: Shutterstock

A háztartásbeli trükkök közül nem annyira ismert a szódabikarbónás üvegtisztítás.Ha tiszta, csíkmentes üvegekre és tükrökre vágysz, ne próbálkozz tovább a drága tisztítószerekkel. Így csináld: nedvesíts be egy mikroszálas törlőkendőt és szórj rá egy teáskanálnyi port. Ezután takaríts úgy, mintha egy S-betűt rajzolnál a felületre annak tetejétől az aljáig. Már csak a szódabikarbóna-maradványok eltávolítása van hátra, és minden ragyog.

Hatásos tisztítószert kapsz akkor is, ha a felmosóvízbe keversz néhány evőkanálnyi szódabikarbónát. Meglátod, csakúgy ragyog majd a padló! Segíthet továbbá a tűzhelyre rakódott zsír eltávolításában, bár ez esetben érdemesebb vízzel paszta állagúvá keverni. A hűtő esetén nemcsak a takarítás, hanem a szagtalanítás is szempont – ezek mindegyikénél helyt áll a szódabikarbóna. Mosásnál is bevethető a csodaszer, mind a fehérítést, mind a kellemetlen szagok elűzését remekül megoldja.