RETRO RÁDIÓ

Tabu: Nők, akik gyerek nélkül élnek





A villamoson egy csinos, harmincas évei derekán járó, láthatóan sikeres, hallhatóan értelmes és tapasztalhatóan szimpatikus nő mesélte barátnőjének, hogy rájött: ő nem anyának való. Megvető tekintetek vették körül.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.09.27.
gyerek nélkül nők tabu egyedül

„Bármilyen felvilágosult is a társadalom, amelyben élünk, még mindig léteznek bizonyos elvárások. Házasság. Gyerek. Egy saját otthon. De mi van, ha nekem nem ez jeleni a boldogságot? Valami baj van velem?” A villamos utazóközönsége láthatóan furcsán nézett a nőre. A barátnője csitította, hogy ezt inkább ne ilyen hangosan beszéljék meg.

A gyermektelen állapot fennmaradása egy komplex folyamat eredménye (Fotó:Pixabay)

A „nem akarok gyereket” téma gyakorlatilag még ma is tabu. Rendre kérdezgetjük gyerektelen barátnőinknél: mikor jön a baba? Aztán megbotránkozunk, amikor valóságos választ kapunk, hogy „nem nekem való az anyaság”. És ettől a beismeréstől az amúgy kedves, intelligens, gyönyörű, sikeres, boldog kapcsolatban élő barátnő még nem válik hirtelen gusztustalan mutánssá. Mégis, mi lehet az oka, amiért egy nő úgy dönt, hogy nem vállal gyermeket?

A gyermektelenség nem új keletű jelenség, de a szociológusok és a demográfusok csak a 20. század végétől kezdtek e témára egyre több figyelmet fordítani - állapította meg Szalma Ivett és Takács Judit interjútanulmánya.

A kutatás során húsz 40 év feletti, heteroszexuális nővel készítettek életútinterjút, amelynek lényeges eredménye, hogya gyermektelenség ritkán vezethető vissza egyetlen okra vagy egyetlen döntésre: a gyermektelen állapot fennmaradása egy komplex folyamat eredménye, amelynek során több faktor hat egymásra. Például a párkapcsolathiány gyakran vezethet a gyermekvállalás halasztásához, ez pedig – különösen 35–40 éves kor felett – könnyen reproduktív egészségi problémákba torkollhat. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a saját gyermek hiánya ma Magyarországon nem feltétlenül jelent „gyermekmentes” életformát, hiszen interjúalanyok egy része aktívan részt vesz barátai vagy hozzátartozói gyermekeinek nevelésében.

Bocsánat, hogy élvezem az életet

Júliát elhagyta az élettársa nyolc év után. Ezidő alatt kétszer volt állapotos, először közös megegyezéssel vetették el a babát, aztán már várták a kicsit, de elvetélt. Sokáig próbálkoztak még, de nem sikerült teherbe esnie. A kapcsolatuk is tönkre ment, és most 40 évesen már lemondott arról, hogy anya legyen.   Júlia életében a keresztlánya a gyerek (Fotó: Pixabay) „Rengeteg sírás és önmarcangolás után, ma már megengedem magamnak, hogy boldog legyek gyerek nélkül is. Tartalmas az életem: dolgozom, van hobbim, és szoktam randevúzni is. Elfogadtam, hogy a keresztlányom lesz az életemben ”a gyerek„. Csak egyet szeretnék: engem is fogadjanak el így és ne kelljen folyton számot adnom a miértekről.

 

 





Ezeket olvastad már?
Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás