Ez a torta tényleg csak tökféléből és sok krémből készül, annak aki a desszertből nem a vastag tésztát szereti.

Vékony töktészta, vastag krém, vékony töktető (A szerző felvétele)

Hozzávaló 24cm-es tortaformához

1 kisebb méretű sütőtök

20 dkg tökmagliszt

10 dkg kókuszzsír

pici só

Kicsi orange tök (A szerző felvétele)

Krém

50 dkg tejszínes sajtkrém vagy mascarpone

3 egész tojás

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál kukoricakeményítő

10 dkg cukor

Pucolva, darabolva megy a sütőbe (A szerző felvétele)

Elkészítés

Töktészta

Sült sütőtökbél, tökmagliszt és kókuszzsír (A szerző felvétele)

A kimagozott, megpucolt tököt feldarabolva megsütjük. A belét kikanalazva egy tálba tesszük. A sült tökhús kétharmadához hozzátesszük a tökmaglisztet és a kókuszzsírt, és kézzel egyenletesen összedolgozzuk. Ha ragad, hintünk még hozzá egy kis tökmaglisztet, amíg szépen összeáll. A kikent tortaformába kézzel egyenletesen szétnyomkodjuk. Villával megszurkálva picit elősütjük a tésztánkat.

Kész a töktészta alap (A szerző felvétele)

Krém

a sajtkémünket a cukorral kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk, folyamatos keverés mellett a tojásokat. Ez után következik a tejföl és a kukoricakeményítő. A krémet ráöntjük a már kihűlt „tésztára”, és légkeveréssel 150 fokon 30-40 percig sütjük.

Megsült már a krém is (A szerző felvétele)

Teteje

A maradék sütőtökbelet összeturmixoljuk és cukorral karamellizáljuk. Ha már kihűlt, és nem meleg, ezzel bevonjuk, lecsorgatjuk a krém tetejét.

Megcsurgatva tökös karamellel (A szerző felvétele)

Tuti tipp

Tegyünk a sütőbe a süti alá egy vízzel teli tepsit, így egyenletes gőzben sül, nem ég meg a tetején a sajtkrém, miközben még lágy lenne a közepe.

Egy szelet tök tömény, könnyű krémes (A szerző felvétele)

+1 Tipp

Ha nem akarunk a süti tetejére való sütőtökhöz cukrot hozzáadni, pépesíthetjük házi cukormentes (sárgabarack, füge) lekvárral vagy magozott datolyát turmixoljunk hozzá.

Tökmagliszt

A tökmagliszt íze és illata is jellegzetes, színe szép zöld (A szerző felvétele)

A tökmaglisztet úgy készítik, hogy először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd hidegen kisajtolják belőle az olaját, a fennmaradó anyagot pedig finomra őrlik. A tökmagliszt íze és illata igen jellegzetes, zöld színű. Érdemes kipróbálni sütéshez a búzaliszt helyett. A tökmaglisztnek magas a rost- és a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma, jó megoldás azok számára is, akik érzékenyek a diófélékre, és emiatt nem ehetnek mandula- vagy gesztenyelisztből készült ételeket sem. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Természetes E-vitamin forrás, amely jót tesz a szív- és érrendszeri panaszokra.