RETRO RÁDIÓ

Mennyei finom a tökkrémes





A sütőtök számos fajtáját számtalan formában fogyasztjuk ilyenkor. Mi most egy olyan süteményt ajánlunk, amelynek a tésztája csak sütőtökbelet és tökmaglisztet tartalmaz, és a tetejére is maga a sült zöldség kerül díszként, ízként. Nemcsak a glutén,-és diófélékre érzékenyeknek szeretnénk kedvezni ezzel a recepttel, hanem a krémet és a sütőtököt töményen kedvelőknek szintén!



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.11.20.
recept

Ez a torta tényleg csak tökféléből és sok krémből készül, annak aki a desszertből nem a vastag tésztát szereti.

Vékony töktészta, vastag krém, vékony töktető (A szerző felvétele)

Hozzávaló 24cm-es tortaformához

1 kisebb méretű sütőtök

20 dkg tökmagliszt

10 dkg kókuszzsír

pici só

Kicsi orange tök (A szerző felvétele)

Krém

50 dkg tejszínes sajtkrém vagy mascarpone

3 egész tojás

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál kukoricakeményítő

10 dkg cukor

Pucolva, darabolva megy a sütőbe (A szerző felvétele)

Elkészítés

Töktészta

Sült sütőtökbél, tökmagliszt és kókuszzsír (A szerző felvétele)

A kimagozott, megpucolt tököt feldarabolva megsütjük. A belét kikanalazva egy tálba tesszük. A sült tökhús kétharmadához hozzátesszük a tökmaglisztet és a kókuszzsírt, és kézzel egyenletesen összedolgozzuk. Ha ragad, hintünk még hozzá egy kis tökmaglisztet, amíg szépen összeáll. A kikent tortaformába kézzel egyenletesen szétnyomkodjuk. Villával megszurkálva picit elősütjük a tésztánkat.

Kész a töktészta alap (A szerző felvétele)

Krém

a sajtkémünket a cukorral kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk, folyamatos keverés mellett a tojásokat. Ez után következik a tejföl és a kukoricakeményítő. A krémet ráöntjük a már kihűlt „tésztára”, és légkeveréssel 150 fokon 30-40 percig sütjük.

Megsült már a krém is (A szerző felvétele)

Teteje

A maradék sütőtökbelet összeturmixoljuk és cukorral karamellizáljuk. Ha már kihűlt, és nem meleg, ezzel bevonjuk, lecsorgatjuk a krém tetejét.

Megcsurgatva tökös karamellel (A szerző felvétele)

Tuti tipp

Tegyünk a sütőbe a süti alá egy vízzel teli tepsit, így egyenletes gőzben sül, nem ég meg a tetején a sajtkrém, miközben még lágy lenne a közepe.

Egy szelet tök tömény, könnyű krémes (A szerző felvétele)

+1 Tipp

Ha nem akarunk a süti tetejére való sütőtökhöz cukrot hozzáadni, pépesíthetjük házi cukormentes (sárgabarack, füge) lekvárral vagy magozott datolyát turmixoljunk hozzá.

Tökmagliszt

A tökmagliszt íze és illata is jellegzetes, színe szép zöld (A szerző felvétele)

A tökmaglisztet úgy készítik, hogy először megtisztítják a tökmagot a héjától, majd hidegen kisajtolják belőle az olaját, a fennmaradó anyagot pedig finomra őrlik. A tökmagliszt íze és illata igen jellegzetes, zöld színű. Érdemes kipróbálni sütéshez a búzaliszt helyett. A tökmaglisztnek magas a rost- és a fehérjetartalma, alacsony a zsír- és szénhidráttartalma, jó megoldás azok számára is, akik érzékenyek a diófélékre, és emiatt nem ehetnek mandula- vagy gesztenyelisztből készült ételeket sem. A tökmagliszt magas magnéziumtartalma miatt jótékonyan hat az idegrendszeri folyamatokra is. Természetes E-vitamin forrás, amely jót tesz a szív- és érrendszeri panaszokra.





Ezeket olvastad már?
Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Medvehagymás sauté gombával és csirkecsíkkal

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Hamis somlói – Így mentsük meg a húsvétikalács-maradékot!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Béla Bácsi várja a vendégeket kóstolni, akár minden héten!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Egy kis egészséges nassra vágysz? Itt találsz nyers vegánt is!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás